E.ON verhoogt winstprognose na afspraken met Gazprom

De Duitse energiereus E.ON heeft nieuwe leveringsafspraken gemaakt met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Dat is sneller dan voorzien en daardoor verwacht het bedrijf dit jaar een flink hogere winst te boeken dan eerder werd ingeschat.

Tussen E.ON en Gazprom liep een arbitragezaak over de prijs die het Duitse concern moet betalen voor Russisch aardgas. Daar komt door de nieuwe overeenkomst een einde aan, laat E.ON dinsdag weten.

Dat betekent ook dat eerder door het energiebedrijf getroffen voorzieningen vrijvallen. Het gaat om een eenmalig effect van zo'n 380 miljoen euro.

E.ON gaat nu voor heel 2016 uit van een brutowinst (ebitda) tussen de 6,4 en 6,9 miljard euro. Eerder was die bandbreedte gesteld op 6,0 tot 6,5 miljard euro. De onderliggende nettowinst komt naar verwachting uit tussen de 1,5 en 1,9 miljard euro.

Het grootste energieconcern van Duitsland lag al vaker in de clinch met Gazprom over de prijzen van gas. In 2012 wist E.ON bij zijn belangrijke Russische leverancier ook al een prijsverlaging met terugwerkende kracht af te dwingen, eveneens nadat het met rechtszaken had gedreigd.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?
Tip de redactie