Grondstoffen trekken maandag de kar op Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn maandag overwegend licht hoger de handel uitgegaan. 

Met name de technologiesector was uit de gratie, maar stevig aantrekkende prijzen van olie en andere grondstoffen boden tegenwicht.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde na een wisselvallige handelssessie 0,4 hoger op 17.073,95 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2001,76 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq moest daarentegen 0,2 procent terug en sloot op 4708,25 punten.

Speculaties op meer maatregelen van de Chinese overheid om de kwakkelende economie te stimuleren, dreven de prijzen van veel grondstoffen omhoog. De prijs van een vat Brentolie steeg 5,4 procent tot 40,79 dollar.

Mijbouwindustrie

Sinds december vorig jaar was de prijs voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika niet boven de 40 dollar geweest. Nog geen maand geleden bracht een vat zelfs minder dan 30 dollar op. Amerikaanse olie werd 5,9 procent duurder op 38,02 dollar per vat.

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen met een winst van 3,1 procent was olieconcern Chevron. Branchegenoot ExxonMobil kreeg er 2,6 procent bij. Caterpillar, dat zware machines levert aan onder meer de olie-, gas- en mijnbouwindustrie, won 2,7 procent. Buiten de Dow werd oliedienstverlener Halliburton 2,8 procent meer waard.

Chemiereus

Verder stond chemiereus DuPont in de schijnwerpers met een winst van 2,4 procent. Het bedrijf zou in de belangstelling staan van zijn Duitse branchegenoot BASF. Eerder was al overeenstemming bereikt over een fusie van bedrijfsactiviteiten met Dow Chemical, dat 1,1 procent van zijn beurswaarde verloor.

Sportkledingfabrikant Nike bungelde onderaan de Dow met een verlies van 3,3 procent. Visa zakte 2,7 procent en de technologiereuzen Microsoft en Apple leverden respectievelijk 1,9 procent en 1,1 procent in. Bij de kleinere techfondsen was Netflix een opvallende daler met een verlies van 6 procent.

De euro was 1,1015 dollar waard. Bij het slot van de Europese aandelenmarkten eerder op de dag noteerde de eenheidsmunt een koers van 1,0995 dollar.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?
Tip de redactie