Beurzen China verwerken aanpassing regels

De beurzen in Azië toonden vrijdag een positief beeld, in een beweeglijke handelssessie. Beleggers verwerkten het opschorten van het 'remsysteem' dat begin dit jaar door de Chinese toezichthouder voor de beurs in China werd geïntroduceerd.

Die zogeheten circuit breaker dicteerde dat de handel bij een daling van de indices van 5 procent voor een kwartier wordt stilgelegd en dat de handelsdag wordt beëindigd bij een verlies van 7 procent. Dat laatste gebeurde maandag en donderdag, wat wereldwijd voor nervositeit op de aandelenmarkten zorgde.

''Het schrappen van de circuit breaker helpt om de markten te stabiliseren, maar een gevoel van paniek blijft bestaan'', aldus een vermogensbeheerder in Shanghai. De toonaangevende CSI 300-index, bestaande uit de driehonderd belangrijkste bedrijven die zijn genoteerd aan de beurzen in Shanghai en Shenzen, stond tussentijds 3,2 procent hoger.

Elders in het Verre Oosten was het beeld overwegend positief. De Hang Seng in Hongkong dikte tussentijds 0,9 procent aan. De Kospi in Seoul won 0,7 procent. In Tokio eindigde de Nikkei echter 0,4 procent lager. Daarmee zette de belangrijke Japanse index de slechtste eerste handelsweek van een jaar neer sinds 1997, de graadmeter speelde op weekbasis 7 procent kwijt.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?
Tip de redactie