Amerikaanse steunbeleid Fed wordt stopgezet

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, bouwt zijn steunbeleid voor de Amerikaanse economie geheel af.

Dat bleek woensdag na afloop van de vergadering van het beleidsbepalende comité van de centrale bank.

Economen hadden al verwacht dat de Fed deze maand zou stoppen met het steunbeleid. Eerder dit jaar werd begonnen met het afbouwen van het stimuleringsprogramma, waarbij de Fed elke maand voor 85 miljard dollar (bijna 67 miljard euro) aan obligaties opkocht.

Dit programma werd vervolgens in stappen steeds verder verkleind. Het laatste deel van het opkoopprogramma van 15 miljard dollar (bijna 12 miljard euro) komt nu ten einde.

Verder bleef het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten, zoals verwacht, onveranderd op 0 tot 0,25 procent. De Fed herhaalde opnieuw dat de rente nog geruime tijd na het beëindigen van het steunbeleid laag zal blijven.

Wall Street

De beursgraadmeters op Wall Street gingen woensdag verder omlaag, na de berichtgeving over het stimuleringsprogramma van de Fed. Daarmee leverden de beurzen in New York een deel van de winsten van een dag eerder weer in.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het slot van de handel 0,5 procent lager op 16.927 punten. De brede S&P 500 verloor 0,5 procent tot 1975 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte, mede door een stevige koersdaling van Facebook, 0,6 procent naar 4535 punten.

Lees verder: Wat moet u weten over kwantitatieve verruiming

Lees meer over:
Fed
Tip de redactie