Gepubliceerd: 
Laatste update: 
19 november 2013 21:18
20 november 2013 09:48

JPMorgan treft hoogste schikking ooit

De bank JPMorgan heeft een schikking getroffen van 13 miljard dollar (9,6 miljard euro) met de Amerikaanse autoriteiten in verband met de verkoop van 'slechte' hypotheken.

Foto:  ANP

 Bekijk video

Dat is dinsdag bekend geworden. De bank kreeg van de Amerikaanse justitie de hoogste boete die ooit aan een instelling is opgelegd.

Bijna een derde van het bedrag, 4 miljard dollar, zal worden gebruikt om mensen die nadeel hebben ondervonden van het beleid van JPMorgan te compenseren. Het gaat hierbij onder anderen om mensen met een zware hypotheek.

De rest wordt verdeeld tussen verscheidene overheidsdiensten, onder meer het ministerie van Justitie en de federale toezichthouder op de hypotheekmarkt, FHFA.

Dubieuze methoden

De bank gaf toe slechte, aan hypotheken gerelateerde financiële producten te hebben verkocht en daarvoor dubieuze methoden te hebben gebruikt.

Zo'n 'mea culpa' was tot nu toe zeldzaam binnen de financiële wereld. De praktijken zouden onder meer hebben geleid tot de financiële crisis in 2009.

Eerdere schikking

Vorige week trof JPMorgan al een schikking met 21 grote beleggers voor 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro). Vorige maand schikte de bank al met Amerikaanse toezichthouder FHFA, waarbij hypotheekinstellingen Fannie Mae en Freddie Mac enkele miljarden dollar mochten ontvangen.

Dit bedrag valt volgens Amerikaanse media binnen de schikking van 13 miljard dollar die nu is getroffen.

Daarmee kan de bank het hoofdstuk 'slechte hypotheken' nog steeds niet volledig achter zich laten. Er lopen strafrechtelijke onderzoeken in verband met de zaak.

Bovendien behoudt de overheid zich het recht nieuwe strafzaken tegen JPMorgan of werknemers van de bank te beginnen.

Door: ANP

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

NUzakelijk column

'Terwijl de groei in de eurozone steeds meer lijkt stil te vallen, raakt de economie van de Verenigde Staten steeds meer op stoom.'

Lees verder op NUzakelijk.nl

Paprika's

De Chinese markt is voorlopig nog geen alternatief voor de Nederlandse paprika, die vanwege het handelsconflict Rusland niet meer in mogen.

Lees meer op NUzakelijk

1 miljoen

Het Twentse concern Service2Media heeft een lening van 1 miljoen euro gekregen om internationaal groter te worden

Lees meer op NUzakelijk.nl

Airbnb voor boten

 Twee Nederlandse deelplatforms voor boten zijn onafhankelijk van elkaar gestart deze zomer en moeten nu de concurrentie met elkaar aan. 

Lees meer op NUzakelijk