'Snel besluit over opsplitsing RBS'

De Britse minister van Financiën George Osborne verwacht in ''de komende twee of drie weken" een beslissing te nemen over een opsplitsing van de Royal Bank of Scotland (RBS).

Dat meldt de Britse nieuwsorganisatie BBC zaterdag.

De bewindsman zegt dat de regering overweegt de zwakkere onderdelen af te stoten in een 'bad bank'. Deze ''opruiming'' is moeilijk, ''maar we moeten nu beslissingen nemen over de toekomst van RBS'', zei de minister tegen de Britse krant The Daily Telegraph.

Intussen heeft topman Ross McEwan zijn personeel gevraagd zich niet te laten afleiden door speculaties over de toekomst van de bank.

RBS werd in 2008 op het hoogtepunt van de financiële crisis van de ondergang gered met een financiële injectie van 45 miljard pond (53 miljard euro). De Britse regering bezit 81 procent van de bank.

Osborne zei te kijken naar een 'bad bank' of een alternatieve strategie die de problemen bij de bank aanpakt. Hij wil graag dat RBS een bank blijft die de Britse economie ondersteunt.

Complexere bank

Hij voegt eraan toe dat hij overweegt aandelen aan te bieden in Lloyds. Dat is een andere grote bank waar de staat een aanzienlijk belang in heeft. ''We zijn nu actief op zoek naar een aanbod voor de volgende tranche van Lloyds-aandelen'', zei Osborne.

Maar volgens de minister is de regering op dit moment nog niet dicht bij het stadium om RBS-aandelen te kunnen verkopen. ''RBS is een veel complexere bank.''

Lees meer over:
RBS
Tip de redactie