Nikkei sluit nipt lager

TOKIO - De beurs in Tokio is dinsdag nipt lager gesloten. Optimisme over een mogelijke oplossing van de dreigende begrotingscrisis in de Verenigde Staten en een verlaging van de kredietstatus van Frankrijk hielden de beurs in evenwicht.

Daarnaast liet de Japanse centrale bank het monetaire beleid ongewijzigd. De Nikkei eindigde 0,1 procent lager op 9142,64 punten.

Vooral de grote Japanse technologiebedrijven en de automakers, die in de afgelopen handelsdagen de stijging aanvoerden, werden van de hand gedaan. Autofabrikant Honda en technologieconcern Canon zakten respectievelijk 1 en 0,9 procent.

Rente

De Bank of Japan liet dinsdag de rente ongewijzigd op 0 tot 0,1 procent. Ook werd het opkoopprogramma van staatsobligaties niet verder uitgebreid.

Economen hadden al verwacht dat de centrale bank in november een pauze zou inlassen nadat het monetaire beleid in september en oktober verder werd versoepeld.

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen wel omhoog. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,8 procent hoger in de middaghandel. De All Ordinaries in Sydney steeg 0,6 procent en de Kospi in Seoul won eveneens 0,6 procent.

Tip de redactie