Brazilië dreigt Chevron opnieuw met megaboete

RIO DE JANEIRO - Het Amerikaanse olieconcern Chevron en de in Zwitserland gevestigde boorspecialist Transocean worden in Brazilië voor de tweede keer in 5 maanden aangeklaagd voor 11 miljard dollar.

Openbaar aanklager Eduardo Santos de Oliveira diende zijn aanklacht dinsdagavond (lokale tijd) in.

De twee zaken hebben te maken met olielekkages in het zogeheten Frade-veld ten noordoosten van Rio de Janeiro. In november vorig jaar zouden er 3000 vaten olie, van 159 liter per stuk, in zee zijn gestroomd. In maart van dit jaar werd opnieuw een lek ontdekt met een niet nader gemelde omvang.

Santos de Oliveira wil dat het Chevron en Transocean verboden wordt om actief te zijn in Brazilië. Dat eiste hij in de eerste zaak ook, maar de rechter ging daar toen niet in mee. Ook wil de aanklager voorkomen dat in het land behaalde winsten naar het buitenland verdwijnen en mogen de twee bedrijven geen materieel weghalen uit Brazilië.

Lees meer over:

Fragiel herstel

Fragiel herstel
Ondanks lichte groei is onzekerheid de rode draad in het beeld van de Nederlandse economie

Thomas Piketty

Thomas Piketty
Piketty was onlangs in Nederland. De econoom is niet meer weg te denken uit nationale én internationale media dankzij zijn studie naar ongelijkheid.

Stresstest banken

Stresstest banken
Alle 7 Nederlandse banken zijn met gemak geslaagd voor de stresstest. 13 Europese banken moeten wel kapitaal aantrekken.