Ophef over bonussen topmensen AB InBev

BRUSSEL - In België reageren met name vakbonden verbolgen op de flinke bonussen die 40 topmanagers krijgen van bierconcern Anheuser-Busch InBev.

Vrijdag werd bekend dat de managers flinke aandelenportefeuilles krijgen die, als deze nu geïncasseerd zouden worden, in totaal 1 miljard euro waard zijn.

De vakbonden vinden de bonussen in tijden van crisis onverantwoord. Bovendien, zo reageren ze voor de camera's van de publieke omroep VRT, lijkt het erop dat de managers beloond worden over de rug van ontslagen.

''Hoe brengen ze de kosten omlaag door mensen te ontslaan. Dat is wrang'', aldus een vakbondsman.

Verwacht

De bonussen voor de managers komen niet uit de lucht vallen. Dit werd al in 2008 overeengekomen toen het Belgische InBev en het Amerikaanse Anheuser-Busch verwikkeld waren in een fusie.

Er werd afgesproken dat de managers de aandelenopties zouden krijgen als de schulden, die flink opliepen door de overname, fors omlaag waren gebracht. Dat is nu gebeurd, meent het concern.

De managers kunnen de opties pas in 2014 verzilveren.

Lees meer over:

Fragiel herstel

Fragiel herstel
Ondanks lichte groei is onzekerheid de rode draad in het beeld van de Nederlandse economie

Thomas Piketty

Thomas Piketty
Piketty was onlangs in Nederland. De econoom is niet meer weg te denken uit nationale én internationale media dankzij zijn studie naar ongelijkheid.

Stresstest banken

Stresstest banken
Alle 7 Nederlandse banken zijn met gemak geslaagd voor de stresstest. 13 Europese banken moeten wel kapitaal aantrekken.