Google 'teleurgesteld' in regels Californië voor zelfrijdende auto

Google is "diep teleurgesteld" in een voorstel van een toezichthouder in Californië, dat de inzet van zelfrijdende auto's in de staat zou beperken.

In het voorstel van het Department of Motor Vehicles in Californië staat onder meer dat zelfrijdende auto's altijd een chauffeur moeten hebben die gecertificeerd is om de voertuigen te besturen als er iets mis gaat.

Ze zouden dan ook moeten zijn voorzien van een stuur en gas- en rempedalen, meldt Automotive News. Eerder bouwde Google al een prototype van een zelfrijdende auto zonder stuur, maar voor tests op de openbare weg werd wel weer een stuur geplaatst.

Volgens de nieuwe regels moeten zelfrijdende auto's ook regelmatig veiligheidstests ondergaan. Elke drie jaar zouden fabrikanten van de auto's moeten aantonen dat ze veilig zijn.

Veiligheid

Volgens de directeur van het Californische agentschap zijn de regels nodig om de openbare veiligheid te garanderen. Maar het plan strookt niet met de toekomstvisie van bedrijven als Google, die de auto op termijn juist zo veel mogelijk de controle willen geven.

Naar verluidt wil het internetbedrijf zijn auto's op termijn inzetten als een soort robottaxi's, die zelfstandig passagiers kunnen oppikken. Daartoe zou de onderzoekstak van Google die de zelfrijdende auto ontwikkelt ook worden afgesplitst tot een zelfstandig bedrijf.

Drijfveer

"Veiligheid is onze hoogste prioriteit en voornaamste drijfveer terwijl we dit doen", zegt Google-woordvoerder Johnny Luu tegen Automotive News. "We zijn diep teleurgesteld dat Californië al een plafond plaatst op de potentie voor volledig zelfrijdende auto's om ons allemaal te helpen."

Het plan van de Californische waakhond is nog niet definitief. In januari en februari krijgen inwoners van de staat nog de kans om hun reactie te geven. 

Veel bedrijven verwachten dat rond 2020 de eerst zelfrijdende auto's klaar zijn voor gebruik, al kan het door een gebrek aan regelgeving nog een stuk langer duren voordat consumenten ze daadwerkelijk kunnen gebruiken.

Lees meer over:
Tip de redactie