iPhone-hacker werkt aan zelfrijdende auto

iPhone- en PS3-hacker George Hotz heeft in een paar maanden tijd een zelfrijdende auto ontwikkeld, die volgens hem beter is dan die van Tesla en bovendien goedkoper.

Dat vertelt Hotz tegenover Bloomberg, dat de hacker de afgelopen maanden volgde bij het bouwen van zijn systeem.

Hotz verwierf enkele jaren geleden bekendheid als de eerste persoon die succesvol de iPhone hackte, onder zijn hackers-naam 'geohot'. Daarna hackte hij als eerste de Playstation 3.

Eind oktober begon Hotz aan zijn zelfrijdende auto, nadat hij gedesillusioneerd onder meer Facebook en Google verliet. Enkele maanden werken bij ontwikkelaar van kunstmatige intelligentie Vicarious gaven Hotz naar eigen zeggen genoeg kennis om zelf aan de slag te gaan.

Zelflerend systeem

In korte tijd heeft Hotz zijn auto, een Acura ILX, van camera's en sensoren voorzien die ook in smartphones worden gebruikt. Het rekenwerk wordt verricht door Intel-chips en grafische kaarten uit spelcomputers.

Om het geheel werkend te krijgen schreef Hotz een zelflerende kunstmatige intelligentie. Die leert van zijn rijgedrag terwijl hij zelf rijdt, en kan dat vervolgens nabootsen.

Het systeem van Hotz is volgens Bloomberg in de korte tijd dat hij eraan werkt sterk verbeterd. De wagen zou onder meer probleemloos zijn baan op de snelweg vast kunnen houden, van baan kunnen wisselen, ruimte tot andere weggebruikers bewaren en objecten vermijden.

Tesla

Tesla-ceo Elon Musk probeerde Hotz eerder te verleiden voor hem te komen werken, als hij kon bewijzen dat zijn technologie beter is dan wat Tesla momenteel gebruikt.

Hotz sloeg de baan af, en zegt dat hij van zich laat horen wanneer hij de technologie van Mobileeye verplettert. De huidige deels zelfrijdende Telsa-auto's gebruiken systemen van het bedrijf Mobileeye, dat ook aan andere fabrikanten levert.

Volgens Hotz is de technologie van Mobileeye hopeloos verouderd en veel te duur. Terwijl Mobileeye volgens de hacker alle mogelijke situaties op de weg in zijn software opneemt, leert zijn systeem in de praktijk. Mobileeye ontkent overigens dat het verouderd is.

Weddenschap

Hotz heeft een weddenschap met Elon Musk van Tesla gesloten. "Binnen enkele maanden" wil Hotz in de praktijk bewijzen dat zijn zelfgemaakte technologie beter werkt dan de dure systemen in huidige Tesla's.

Tesla's zouden problemen hebben zelfstandig over de Golden Gate-brug te rijden, door de slechte belijning op de weg. Hotz zegt dat zijn systeem het beter zal doen, en als hij zijn weddenschap van Musk wint mag die volgens de hacker het dubbele voor zijn technologie betalen.

Uiteindelijk wil Hotz zijn systemen voor 1.000 dollar per stuk gaan verkopen aan autofabrikanten. Tot die tijd gaat de hacker onder meer bijklussen als Uber-chauffeur, om zijn zelflerende systeem meer rij-uren ter analyse te geven.

Tip de redactie