Provincies terughoudend met verhogen opcenten

BUNNIK - Slechts één provincie verhoogt de komende tijd de provinciale opcenten, een percentage dat provincies mogen heffen bovenop de Motorrijtuigenbelasting (MRB).

Dat heeft branchevereniging Bovag onderzocht.

''In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft een groot aantal provincies besloten deze de komende tijd niet te verhogen'', zei woordvoerder Gijs Bosman van de Bovag zaterdag.

Zeeland

Alleen Zeeland wil de opcenten verhogen, voor zover nu bekend; van Drenthe zijn geen gegevens voorhanden.

De provincie Utrecht bevriest de tarieven voor de komende vier jaar terwijl de provincie Limburg de extra belasting zelfs gaat verlagen.

Tegenstander

De Bovag is een fervent tegenstander van de opcenten. ''De automobilist betaalt maar ze vloeien naar de algemene middelen.''

De Bovag zou graag zien dat de extra belasting helemaal verdwijnt, of dat de opbrengst ervan tenminste ten goede komt aan mobiliteit.

Toch is de belangenclub nu al blij. ''Het is een stap in de goede richting. En dat terwijl het in een tijd van grote bezuinigingen heel verleidelijk is voor de provincies om aan de belastingknop te draaien.''

MRB

Het Rijk stelt de MRB vast, bijvoorbeeld op 100 euro per 1000 kilo auto. De provincie mag dat met een percentage van dat bedrag verhogen, de opcenten. Die worden overigens nog steeds berekend aan de hand van het tarief van de MRB uit 1995.

Stel dat de provincie de opcenten in dit geval op 70 procent stelt, dan betaalt de automobilist 170 euro wegenbelasting per kwartaal.

Tip de redactie