Autoverkopen met ruim een vijfde omhoog

BUNNIK - De autoverkopen in Nederland zijn in het eerste halfjaar met 21,6 procent gestegen tot 328.545 stuks ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In juni vlakte de verkoop af tot 50.683 auto's, slechts twee stuks meer vergeleken met juni 2010. Dat hebben de brancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag maandag bekendgemaakt.

''Dat de verkopen over juni minder positief lijken in vergelijking met voorgaande maanden, komt omdat juni 2010 relatief zeer goede autoverkopen liet zien'', aldus RAI-directeur Peter Janssen.

Onzekerheid onder consumenten over de belastingplannen van de overheid rond zuinige 'groene' auto's speelde de branche eveneens parten. ''Inmiddels is duidelijk dat het voor de consument nú het moment is om een nieuwe auto aan te schaffen om nog optimaal te kunnen profiteren van de belastingvoordelen'', stelt Eric Tak van Bovag.

Volkswagen

Volkswagen was het best verkochte merk in de eerste helft van het jaar, gevolgd door Peugeot, Renault, Ford en Opel.

Het meest verkochte model was de Volkswagen Polo. Ook de Renault Twingo en de Peugeot 107 waren gewild.

Het geplaagde Saab van Victor Muller bracht 540 auto's aan de man over de eerste zes maanden van het jaar, een ruime verdubbeling vergeleken met een jaar eerder. In de maand juni daalde de verkoop echter van 40 naar 31 stuks. Dat kwam wellicht door de onzekerheid over het voortbestaan van het bedrijf de laatste tijd.

Motors

De verkoop van motor- en bromfietsen is in het eerste halfjaar sterk gedaald, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie RAI Vereniging.

Snorfietsen waren wel populair; de verkoop daarvan klom met 12,4 procent tot 34.471 exemplaren.

Het aantal verkochte motorfietsen daalde met bijna 10 procent tot 7.459 stuks. De verkoop van brommers kelderde met ruim 31 procent tot 12.647 stuks. Van de snorfietsen was Vespa het best verkochte merk, gevolgd door Sym en Piaggio.

Lees meer over:
Tip de redactie