GroenLinks grootste in vier stadsdelen, Denk domineert in Nieuw-West

GroenLinks kreeg bij de verkiezingen woensdag bijna 20 procent van de Amsterdamse stemmen. Maar de verschillen per stadsdeel zijn groot.

GroenLinks verviervoudigde in Amsterdam naar krap 20 procent. Hiermee bleef de partij D66, dat groeide van 15,2 naar 18,7 procent nipt voor. Dit blijkt uit de voorlopige uitslag, waarin 457 van 466 stembureaus zijn verwerkt.

De PvdA is, ook in Amsterdam, de grote verliezer. De partij harkte in 2012 nog 35.9 procent van de Amsterdamse stemmen bij elkaar. Woensdagavond bleef de teller steken op 8.3 procent. 

GroenLinks mag zich in Centrum, West, Oost en Zuidoost de grootste partij noemen. De VVD is de grootste partij in stadsdeel Zuid. 

Nieuwkomer

In Nieuw-West kreeg nieuwkomer Denk bijna 20 procent van de stemmen. Een kleine 13.500 stemmers maakten van Denk de grootste partij in dit stadsdeel.

in Noord haalde de PVV de meeste stemmen. Met 15,7 procent van de stemmen mag de partij van Geert Wilders zich de grootste van dit stadsdeel noemen. Ze werden echter wel op de voet gevolgd door GroenLinks met 15,5.

'Zeer gefragmenteerd'

In Zuidoost werd GroenLinks de grootste, maar in geen enkel ander stadsdeel ligt het percentage van de grootste partij zo laag als in Zuidoost. GroenLinks haalde hier 13,9 procent van de stemmen, gevolgd door de VVD en de PvdA (beide 12,2 procent) D66 (11,4 procent) en Artikel1 (11,1 procent).
 
Deze cijfers zijn gebaseerd op de voorlopige uitslag. De definitieve uitslag volgt op vrijdag 17 maart om 10.00 uur.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie