Steeds meer Amsterdamse sportclubs doen sigaret in de ban

Amsterdam heeft zich als eerste gemeente van Nederland aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij en wil daarmee in de nabije toekomst rookvrije sportvelden en schoolpleinen en Amsterdammers helpen met het stoppen met roken.

Er gaan geluiden op om roken bij sportclubs gewoon helemaal te verbieden in de stad. Bij sommige Amsterdamse sportverenigingen is de sigaret al in de ban gedaan, bij hockeyclub Athena bijvoorbeeld.

"Roken en sporten is geen handige combinatie. Waar gesport wordt, op en om de velden, hebben we een rookvrije zone. Op het terras is een plek waar gerookt mag worden", zegt Luc Spin van HC Athena. Maar Athena is één van de weinige clubs in de stad waar er dit soort regels zijn.

Een rondgang wees uit dat clubs bang zijn om een dergelijk verbod in te stellen, vooral omdat het lastig is om te handhaven. Spin stelt dat dat niet zo'n probleem zou moeten zijn: "Gewoon afspreken, dan begrijpen mensen het wel. Als je dan iemand ziet roken, dan vraag je gewoon of diegene dat niet wilt doen."

Video: Gemeente wil sportvelden in toekomst rookvrij hebben

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie