Alphense bibliotheek krijgt groene gevel en daktuin

Het college van Alphen aan den Rijn heeft het voorontwerp voor het nieuwe gebouw voor de bibliotheek en het gemeentearchief vastgesteld. Het voorstel gaat binnenkort naar de gemeenteraad. "Als de gemeenteraad akkoord gaat, dan kan de eerste paal al eind dit jaar worden geslagen", vertelt wethouder Kees van Velzen.

Het gebouw komt op de plek komt van het voormalige Aargebouw in het centrum van Alphen aan den Rijn. Naast onderdak aan de bibliotheek en het gemeentearchief, moet het pand straks ook parkeerruimte bieden aan zo'n vierhonderd fietsen en 320 parkeerplaatsen.

Het behoud van de bibliotheek in het stadshart moet voor extra reuring zorgen en het feit dat bezoekers kunnen parkeren aansluitend aan het winkel- en horecagebied is een absolute meerwaarde voor álle ondernemers in het gebied, stelt de gemeente.

Het gebouw heeft bovendien een sleutelfunctie voor de verdere ontwikkeling van het stadshart. Na realisatie van het gebouw verdwijnt het tijdelijke onderkomen van de bibliotheek aan het Aarplein. Omdat de parkeerplaatsen verplaatsen naar de parkeertoren naast het parkeerdek van de Aarhof, ontstaat op het plein ruimte voor woningbouw.

Groene gevel

Het gebouw krijgt een groene gevel en sluit daarmee aan op de gemeentelijke duurzaamheidsambities. Bovendien draagt de realisatie van dit gebouw met een groene gevel ook bij aan de vergroening van het Alphense stadshart, waar de gemeente zich momenteel mee bezig houdt.

Het toekomstbeeld van de bibliotheek omvat ook een innovatieve Urban Roof Farm: een openbaar toegankelijke daktuin waar vooral groente en fruit worden geteeld.

Tip de redactie