Jacques Tichelaar fractievoorzitter PvdA

Laatste update:  14 februari 2007 17:13 info

DEN HAAG - Jacques Tichelaar (54) wordt de nieuwe voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. De fractie heeft hem woensdagmiddag tot voorzitter gekozen. Tichelaar is de opvolger van Wouter Bos, die minister van Financiën wordt.

Foto:  ANP

De geboren Fries is sinds 23 mei 2002 lid van de Tweede-Kamerfractie. "De komende vier jaar wil ik de grenzen van het regeerakkoord gaan opzoeken", zei de nieuwe PvdA-fractievoorzitter in een eerste reactie. De twee andere kandidaten voor het voorzitterschap waren Aleid Wolfsen en Hans Spekman.

Volgens de nieuwe fractievoorzitter is er in het regeerakkoord wel veel afgesproken, maar is er nog voldoende ruimte.

Onderwijsbeleid

Tichelaar (54) zit sinds 2002 in de Kamer. Hij hield zich als Kamerlid vooral bezig met het onderwijsbeleid. De afgelopen weken fungeerde hij als medeonderhandelar van Bos in de formatiebesprekingen met CDA en ChristenUnie.

Spekman toonde zich niet teleurgesteld door de uitslag. De kandidaten waren voorgedragen op basis van vertrouwelijke gesprekken met de leden van de fractie. "Dat betekent dat mensen vertrouwen in me hebben en daarvoor wilde ik niet wegduiken", aldus Spekman. De stemming was vertrouwelijk, waardoor niet duidelijk is hoeveel stemmen elke kandidaat gekregen heeft.

Bot

CDA-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken vindt het jammer dat hij niet door kan gaan met zijn werk. Hij had daar tot voor kort wel op gehoopt. Dat zei de bewindsman woensdag na aankomst in Belgrado, waar hij begon aan een tweedaagse werkbezoek aan Servië en Kosovo

Volgens eigen zeggen had Bot goede kansen om te blijven. Dat had gekund als zijn beoogde opvolger Maxime Verhagen naar het ministerie van Economische Zaken was gegaan.

Internationale netwerk

Bots aanblijven was in zijn ogen gerechtvaardigd geweest gezien zijn enorme internationale netwerk en zijn prestaties van de afgelopen jaren, niet alleen in de 3,5 jaar als minister maar ook de tien jaar ervoor in Brussel.

Toch denkt Bot dat Verhagen een heel goede minister zal zijn die zijn beleid zal voortzetten.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Vaarwel Nokia

Microsoft neemt Nokia vrijdag officieel over en na vandaag zullen er nooit meer Nokia-telefoons uitkomen. De merknaam verdwijnt. Vandaag nemen we afscheid met de tofste toestellen van de afgelopen jaren.

Nokia's die wij gaan missen

Nieuwsbrief

Iedere dag rond het middaguur een overzicht van het belangrijkste nieuws in uw mailbox? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief. 

Inschrijven

Verkrachting

De Verenigde Naties onderscheiden 21 landen waar verkrachting en ander seksueel geweld zijn ingezet in huidige en recente conflicten. 

Lees meer