Onderhandelaars mikken op minder ministers

Laatste update:  24 januari 2007 23:40 info

DEN HAAG - De onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie willen een kabinet met minder ministers dan de huidige zestien. Een kernkabinet van maar zes ministers, waarvan PvdA-leider Wouter Bos voorstander is, zit er niet in, denken ingewijden.

Foto:  ANP

Maar de drie partijen zijn het er wel over eens dat te veel ministers tot verkokering en stroperigheid in het beleid leidt. Informateur Herman Wijffels zei eerder al dat voorkomen moet worden dat "vijf ministers voor één onderwerp naar de Kamer moeten komen".

Knoop

De knoop over het aantal ministersposten wordt pas doorgehakt als het regeerakkoord helemaal af is. Betrokkenen denken dat dat op zijn vroegst eind volgende week het geval is. Vervolgens zouden de partijen een weekje kunnen nemen om het resultaat in de fracties en op partijcongressen te bespreken. Daarna is er een week of twee nodig om de ministersposten te verdelen en de kandidaten te benaderen. Het nieuwe kabinet kan volgens dit schema begin maart op het bordes staan.

Woensdag zijn de onderhandelaars Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) onder leiding van Wijffels op het Cathuis begonnen aan een driedaagse sessie waarin de moeilijkste knopen moeten worden doorgehakt. Er heerst nog steeds voorzichtig optimisme over het resultaat, maar ingewijden verwachten niet dat de partijen vrijdag al mededelingen aan de pers doen. Dat gebeurt vermoedelijk pas eind volgende week.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Hongkong

De betogers in Hongkong stellen de regering een ultimatum: als de bestuurder niet vóór woensdag aftreedt worden de protesten uitgebreid.

Lees meer en bekijk beeld

Zoekactie Japan

Door een toenemend aantal bevingen en slecht weer hebben hulpverleners dinsdag de zoektocht naar overlevenden op de vulkaan Ontake moeten opschorten.

Lees meer en bekijk video

Nieuw NU.nl

Achter de schermen werken we aan een nieuw uiterlijk van NU.nl. De beta-versie van de nieuwe site is nu open voor iedereen. Hij is nog in ontwikkeling, maar we zijn toch al heel benieuwd wat u vindt:

Ga naar beta.nu.nl