CDA, PvdA en ChristenUnie boeken vooruitgang

Laatste update:  12 januari 2007 20:23 info

DEN HAAG - De fractieleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) hebben deze week "goede vorderingen" gemaakt in hun onderhandelingen over een nieuw kabinet. Volgens de woordvoerder van informateur Herman Wijffels spreken zij van "een goede, positieve en constructieve sfeer, waarin diepgaand inhoudelijk wordt overlegd".

Foto:  ANP

De formatiegesprekken vonden sinds woensdag dagelijks plaats in het Catshuis. Maandag gaan de gesprekken daar verder. Later in de week wijken de onderhandelaars uit naar een "rustige plaats elders in het land" voor een driedaagse sessie. De locatie wordt later bekendgemaakt.

Vorige week trokken de onderhandelaars en Wijffels zich ook al enkele dagen terug op een rustig plekje: het Friese Beetsterzwaag. Daar werkten ze aan de 'missie' voor het nieuwe kabinet.

Spelregels

Deze week zijn ze begonnen met de concrete onderhandelingen. Officieel worden daarover geen mededelingen gedaan, maar volgens ingewijden hebben ze het woensdag en vrijdag gehad over de financiële spelregels voor het nieuwe regeerakkoord.

Ze zouden de door VVD-minister Gerrit Zalm (Financiën) ingevoerde begrotingsregels de komende regeerperiode willen handhaven. De zogeheten Zalmnorm houdt in dat ministeries niet meer geld mogen uitgeven dan vooraf is bepaald en dat meevallers worden gebruikt om de staatsschuld af te lossen.

Ethische kwesties

Donderdag hebben de partijen het gehad over immateriële onderwerpen, zoals abortus, euthanasie en het homohuwelijk. Volgens ingewijden worden op dit punt geen grote problemen verwacht. De ChristenUnie zou de wetgeving op deze terreinen weliswaar het liefst terugdraaien, maar lijkt de tegenstellingen hierover niet op de spits te willen drijven.

Een aantal heikele punten moet nog aan bod komen, zoals de hypotheekrenteaftrek. PvdA en ChristenUnie willen die voor de hogere inkomens beperken, maar het CDA is daar mordicus tegen. De christendemocraten zouden hooguit willen instemmen met een staatscommissie die de renteaftrek onderzoekt.

AOW-heffing

Hetzelfde geldt voor een AOW-heffing voor rijkere ouderen, die PvdA en ChristenUnie bepleiten. Volgens het CDA-campagneplan voor de Provinciale Statenverkiezingen, dat vrijdag in handen kwam van RTL, moet het CDA op deze punten geen consessies doen.

Maar CDA-campagneleider Jack de Vries onderstreept dat het hier "om een campagnestuk gaat en niet om een formatiestuk''.

De formatiegesprekken zijn erop gericht dat er voor de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart een nieuw kabinet is. Dat betekent dat het regeerakkoord er circa half februari zou moeten liggen, omdat er ook tijd nodig is om de ministersposten te verdelen en de kandidaten erbij te zoeken.

Premier

Balkenende wordt opnieuw premier van het kabinet. PvdA-leider Bos wordt mogelijk vicepremier en minister van Financiën. Rouvoet staat in de ChristenUnie onder druk om fractievoorzitter in de Tweede Kamer te blijven, aldus zijn woordvoerder.

Voormalig Kamerlid Eimert van Middelkoop wordt binnen de ChristenUnie gezien als een belangrijke ministerskandidaat.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Luchtaanvallen Syrië

Bij de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië zijn tenminste 120 jihadisten omgekomen. Eerder werd nog gesproken over ongeveer 50 slachtoffers.

Meer tekst en beeld

Juweliersvrouw Deurne

 Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft dinsdag bevestigd dat juweliersvrouw Marina uit Deurne niet wordt vervolgd voor het doodschieten van twee overvallers in maart.

Lees meer en bekijk video

Bolleboos

Het woord 'bolleboos' is bij een verkiezing van de Dikke Van Dale gekozen tot het mooiste woord van de afgelopen anderhalve eeuw.

Lees meer