'Onacceptabele rol TNO in zaak balkondrama'

Laatste update:  6 november 2006 19:06 info

MAASTRICHT - De advocaten van de drie bedrijven die worden vervolgd voor het balkondrama in appartementencomplex Patio Sevilla in Maastricht hebben maandag de rechtbank in Maastricht gevraagd het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren.

Foto:  ANP

Volgens de advocaten zijn er essentiële fouten gemaakt in het onderzoek en heeft TNO een onacceptabele rol vervuld. Bij het drama, in april 2003, kwamen twee mensen om het leven toen enkele balkons van een pas gebouwd complex afbraken.

Dood door schuld

Het OM vervolgt drie bedrijven in het balkondrama: hoofdaannemer Smeets Bouw uit Maastricht, hoofdconstructeur B&S Constructies uit Den Bosch - dat indertijd Verbossen heette- en bouwadviesbureau Kaskon uit Zoetermeer. Justitie heeft hen dood door schuld ten laste gelegd.

De bedrijven zouden onvoorzichtig en ondeskundig hebben gehandeld en nalatig zijn geweest. Technisch onderzoek van onder meer het ministerie van VROM wees uit dat de zwevende balkons in Patio Sevilla door de gewaagde constructie levensgevaarlijk waren.

Regie

De advocaten van de drie bedrijven vinden dat TNO een onacceptabele vrijheid van handelen en autoriteit heeft gekregen van het OM. Het instituut zou onder meer met eigen bevindingen het dossier hebben samengesteld, zelf hebben bepaald welke stukken en bewijsmateriaal wel of niet relevant waren, en verhoorkoppels met medewerkers van justitie hebben gevormd. Daarmee zou TNO zijn doorgeslagen in zijn opdracht en ontbrak de regie van het OM.

Bewijsstukken

Bovendien, zo hielden de advocaten de rechtbank voor, heeft het OM het dossier van TNO één op één overgenomen als strafdossier en ontbreken er cruciale bewijsstukken. De medewerkers van TNO zouden niet zijn beëdigd of opgeleid als opsporingsambtenaren. De financiële honorering van de werkzaamheden van TNO zou bovendien in strijd zijn met de wet.

Het OM zal donderdag reageren, maar liet al weten de stelling niet te delen.

Nietig

De rechtbank besloot maandag een deel van de dagvaarding nietig te verklaren, omdat die feitelijk onvoldoende was onderbouwd. In dit deel werd bedrijven verweten dat ze gezamenlijk fouten hadden gemaakt die tot het drama leidden.

Ze moeten zich echter wel verantwoorden voor vermeende fouten die ze onafhankelijk van elkaar zouden hebben gemaakt. De rechtbank gaf aan overwogen te hebben het OM niet ontvankelijk te verklaren, omdat de dagvaarding zo onduidelijk is.

De regiezitting wordt op 9 november vervolgd.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Werkwijze

Plasterk en Opstelten moeten de Tweede Kamer voor donderdag 12.00 uur opheldering geven over de werkwijze van de inlichtingendiensten.

Lees meer

Aardbeving

Op een paar kilometer van de stad Groningen, bij het dorp Ten Boer, is dinsdagmiddag om 13.42 uur een aardbeving geweest. De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter.

Lees meer

Hongkong

De betogers in Hongkong stellen de regering een ultimatum: als de bestuurder niet vóór woensdag aftreedt worden de protesten uitgebreid.

Lees meer en bekijk beeld