15 jaar geëist voor moord op sf-schrijver

Laatste update:  21 februari 2006 14:13 info

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor het gerechtshof in Arnhem vijftien jaar cel geëist tegen een 38-jarige man voor moord op zijn echtgenoot, de sciencefictionschrijver Paul Harland.

Foto:  ANP

De schrijver werd op 17 juni 2003 in zijn huis in Tiel dood op bed gevonden met een plastic zak over zijn hoofd. Bij de sectie bleek dat hij was gestikt en dat hij bovendien minstens acht slaappillen in zijn maag had. Een afscheidsbrief in slecht geschreven Engels lag in het huis.

Zelfmoord

Het OM stelt dat de 38-jarige T.D. de slaappillen via het eten heeft toegediend en er vervolgens alles aan heeft gedaan om de dood van Harland op een zelfmoord te laten lijken. Justitie denkt dat D. wilde voorkomen dat hij zijn verblijfsvergunning zou kwijtraken, omdat de schrijver van hem wilde scheiden. Bovendien kon hij rekenen op de nalatenschap van de schrijver.

In eerste aanleg eiste justitie een celstraf van veertien jaar cel en veroordeelde de rechtbank D. tot twaalf jaar. Het OM vond echter reden genoeg om een straf te eisen die hoger is de eis in eerste aanleg.

Afscheidsbrief

Zo leek de afscheidsbrief volgens justitie qua stijl meer te passen bij de Bosnische afkomst van D. dan bij Harland, die het Engels toch goed beheerste. Andere aanwijzingen voor moord ziet de aanklager in dreigmails aan Harland die een zogenaamd motief voor zelfmoord moesten vormen, maar die waren getikt op computers in het huis van het echtpaar in Tiel en vanaf het werk van D.

Tenslotte organiseerde D. op de dag van de crematie alweer een seksfeest en zette hij in een contactadvertentie op internet dat hij een nieuwe huwelijkspartner zocht.

Verwijzingen

Zo helder als het voor justitie is dat het om moord gaat, zo duidelijk is het voor advocaat G. Spong dat H. zelfmoord heeft gepleegd. Om dat te onderstrepen verwees hij naar het laatste boek van Harland, The Hand that Takes. Dat boek zou volgens Spong vol met autobiografische verwijzingen zitten, waarbij de hoofdpersoon uiteindelijk ook zelfmoord pleegt. Bovendien zou Harland een fascinatie hebben gehad voor een Japanse schrijver die zelfmoord pleegde.

Verder stelt Spong dat de vermeende motieven voor moord niet opgaan. D.'s ouders in Sarajevo zouden geld zat hebben zodat de nalatenschap geen rol speelde. De bedreigde verblijfsvergunning was evenmin een drijfveer, want D. wilde helemaal niet in Nederland blijven. Op de avond waarop de schrijver overleed zou D. bovendien een alibi hebben doordat hij op een homo-ontmoetingsplaats zou zijn geweest.

De uitspraak van het gerechtshof is waarschijnlijk over twee weken.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Arrestaties Ajax

Rond de wedstrijd tussen Ajax en het Franse Paris Saint-Germain zijn in totaal zeker 83 mensen opgepakt.

Lees verder

Schots referendum

In Schotland wordt donderdag gestemd over onafhankelijkheid. Dit moet u weten over het referendum. 

Lees meer

Dichte mist

Het verkeer moet de komende dagen rekening blijven houden met dichte mist. Dit kan gevaarlijke wegsituaties tot gevolg hebben.

Lees verder