AOW'er krijgt 40 euro extra vakantiegeld

Laatste update:  10 maart 2005 16:28 info

DEN HAAG - AOW'ers krijgen met ingang van mei dit jaar bruto 40 euro extra vakantiegeld. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft dat donderdag toegezegd in de Tweede Kamer. Hij kwam daarmee tegemoet aan de wens van een ruime meerderheid in de Kamer.

Foto:  Inertia Stock

Het kabinet wilde eerst alleen ouderen met alleen AOW of een klein pensioen een extraatje geven, dat per maand uitgekeerd zou worden. Daartoe zou de AOW met 40 euro per jaar omhoog gaan. Een kleine fiscale ingreep moest voorkomen dat rijkere ouderen ook zouden profiteren van de maatregel.

PvdA-kamerlid Noorman en haar VVD-collega Weekers vonden die regeling te ingewikkeld. Bovendien zou het voor ouderen prettiger zijn om één keer per jaar een extraatje van 40 euro te krijgen dan iedere maand drie euro. Noorman en Weekers werden bijgevallen door CDA en D66.

Woensdagavond stelde De Geus nog dat het voorstel van Noorman en Weekers dit jaar nog niet zou kunnen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de AOW uitvoert, zou het allemaal niet meer op tijd voor elkaar krijgen. Maar donderdag moest de minister na overleg met de SVB toegeven dat "wat gisteren schier onmogelijk scheen toch tot de mogelijkheden behoort".

Kamerlid Vendrik van GroenLinks noemde de gang van de zaken "bizar". Oorspronkelijk was het de bedoeling dat alleen ouderen met een laag inkomen iets extra's zouden krijgen. Het kabinet had daartoe besloten op aandrang van het CDA. Maar uiteindelijk komt het er op neer dat ook rijke AOW'ers "zoals de ministers Bot en Brinkhorst" 40 euro meer vakantiegeld ontvangen, betoogde Vendrik.

De operatie kost de schatkist 100 miljoen euro. Dat is 10 miljoen meer dan het aanvankelijke kabinetsvoorstel. Het kabinet bekijkt in het voorjaar waar het het geld vandaan gaat halen.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Werkwijze

Plasterk en Opstelten moeten de Tweede Kamer voor donderdag 12.00 uur opheldering geven over de werkwijze van de inlichtingendiensten.

Lees meer

Aardbeving

Op een paar kilometer van de stad Groningen, bij het dorp Ten Boer, is dinsdagmiddag om 13.42 uur een aardbeving geweest. De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter.

Lees meer

Hongkong

De betogers in Hongkong stellen de regering een ultimatum: als de bestuurder niet vóór woensdag aftreedt worden de protesten uitgebreid.

Lees meer en bekijk beeld