Werkstraf voor 'Hirsi Ali-rappers' (video)

Laatste update:  27 januari 2005 17:05 info

DEN HAAG - De politierechter in Den Haag heeft donderdag twee rappers van Den Haag Connection (DHC) veroordeeld voor de bedreiging van het Tweede- Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. De 23-jarige H.L. en de 25-jarige R. el H. uit Den Haag kregen werkstraffen van 150 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf.

Foto:  ANP

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Hagenaren hadden in een zogeheten diss geschreven dat ze de nek van Hirsi Ali wilden breken en dat een liquidatie van en een bomaanslag op het VVD-Tweede-Kamerlid in voorbereiding was. De gewelddadige rap werd via internet verspreid.

De DHC'ers hebben de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden met het lied, zo vindt de rechter. De diss bestaat namelijk louter uit ernstige bedreigingen.

Tijdens de behandeling van hun zaak twee weken geleden benadrukten de verdachten dat ze het lied niet zelf op het internet hadden geplaatst. Ze zouden de song slechts voor zichzelf hebben geschreven omdat ze nogal gefrustreerd waren over de scherpe uitlatingen van de politica over moslims. Ze zouden niet hebben gewild dat de rap in de openbaarheid kwam.

Meningsuiting

Volgens raadsman V. Koppe was hun handelen dan ook niet strafbaar. Bovendien betoogde hij dat het maken van een rap binnen de vrijheid van meningsuiting valt. De advocaat was het met het Openbaar Ministerie (OM) eens dat de vrijheid van artistieke expressie geen vrijbrief is om lukraak te beledigen, maar stelde dat grof taalgebruik en belediging een essentieel onderdeel van de rapcultuur is.

De rechter is echter van mening dat een en ander wel voor rekening van de rappers komt. Er is weliswaar geen bewijs dat ze de diss zelf hebben verspreid, maar blijkbaar hebben zij er ook niet voor gezorgd dat niemand anders aan de rap kon komen en hem verspreiden. Bovendien hebben ze geen afstand genomen van hun uitingen, maar juist in het openbaar de verantwoordelijkheid op zich genomen door in het tv-programma NOVA te verschijnen.

Werkstraf

Het OM eiste twee weken geleden een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen de mannen. De voorwaardelijke celstraf viel lager uit, omdat de twee Hagenaars nog niet eerder met justitie in aanraking waren geweest en zij achteraf hun excuses hebben aangeboden.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Koningin Maxima in de Gouden Koets van fotograaf Laurens van Putten.

Lees meer

NUweekend

Deze week onder meer: Gevaarlijke verkeerslocaties, gevolgen van het leenstelsel, de antwoorden op negen prangende trein-vragen, Oktoberfest en de 20ste verjaardag van Friends

Ga naar NUweekend

Immigratie Calais

De Britse regering gaat Frankrijk helpen bij het aanpakken van de problemen die in Calais zijn ontstaan door de grote toestroom van immigranten.

Lees verder