Brazilië gaat zikavirus bestrijden met gammastraling

Het Internationaal Atoomenergieagentschap wil Brazilië helpen in de strijd tegen het zikavirus. De VN-organisatie maakte maandagavond bekend dat zij betaalt voor het verschepen van een apparaat waarmee muggen kunnen worden gesteriliseerd.

Miljoenen mannetjesmuggen worden onvruchtbaar gemaakt door gammastraling. Zodra ze gesteriliseerd zijn, worden ze uitgezet zodat ze met vrouwtjes kunnen paren. De eitjes die worden gelegd zijn dan niet bevrucht. Deze methode moet het virus een halt toe kunnen roepen.

Het stralingsapparaat staat nu nog in Portugal en wordt naar Brazilië gehaald zodra de regering toestemming geeft.

Het zikavirus zou grote schade kunnen toebrengen aan de hersenen van ongeboren baby's. Het virus wordt overgebracht door besmette muggen en is momenteel vooral een groot probleem in Midden- en Zuid-Amerika.

Vaccin

Vanwege de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in augustus zijn de autoriteiten druk op zoek naar een oplossing. Er is nog geen vaccin, waardoor het virus alleen bestreden kan worden door de muggenpopulatie te verminderen.

Naast gammastraling kijken onderzoekers ook naar genetisch gemanipuleerde muggen. Die gaan dood voordat ze zich voortplanten.

Video: Wat is het zikavirus?

Wat is het zikavirus?

Lees meer over:

NU op NUfoto

NU op NUfoto
Bekijk de laatste nieuwsbeelden van lezers. Zelf getuige van nieuws? Stuur uw foto's in via NUfoto.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 06.00 uur weten wat het nieuws wordt?