Sneeuwstorm in oosten Verenigde Staten eist negen levens

De sneeuwstorm in het oosten van de Verenigde Staten heeft minstens negen mensen het leven gekost. Alleen in de staat Virginia moest de politie vrijdag uitrukken voor 989 verkeersongevallen en 793 kapotte voertuigen.

Alle doden vielen in het verkeer. Vijf mensen kwamen om in de staat North Carolina, twee in Tennessee, één in Kentucky en één in Virginia, meldt AP.

De staten Georgia, Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Kentucky, North Carolina, New Jersey, New York, Virginia en West Virginia hebben volgens CNN de noodtoestand uitgeroepen. Tot 85 miljoen mensen zouden zich in het pad van de storm bevinden.

De ijzige sneeuwstorm heeft het openbare leven in het oosten van de VS grotendeels lamgelegd. Bij meer dan 132.000 bedrijven en huishoudens viel de stroom uit.

Video: Tientallen centimeters sneeuw gevallen in Washington

Tientallen centimeters sneeuw gevallen in Washington

Overstromingen

In steden als Washington D.C. en Baltimore wordt 61 centimeter sneeuw verwacht. In de hoofdstad zijn regeringsgebouwen gesloten en is verkeer op de weg op veel plekken nagenoeg onmogelijk. Ook veel scholen sluiten de deuren.

In New York en op Long Island wordt door de National Weather Service (NWS) minstens 30 centimeter verwacht. De waarschuwing voor de sneeuwstorm blijft nog tot en met zondag van kracht, is de verwachting.

New Jersey riep de noodtoestand uit omdat door de sneeuw overstromingen kunnen ontstaan bij de kust. Inwoners wordt afgeraden zaterdag de weg op te gaan.

Vliegverkeer

​Ook zijn al ruim zesduizend vluchten geschrapt. Op Philadelphia Airport zijn alle vluchten van zaterdag, van en naar de stad, geannuleerd. 

Passagiers van een cruiseschip moeten hun vakantie verplicht met een dag verlengen. Het schip dat terugkeert uit het Carabische gebied kan vanwege de sneeuw nog even niet aanmeren in Baltimore.

Zwaarste ooit

Het NWS verwacht dat de 'blizzard' tot de zwaarste uit de geschiedenis zal gaan behoren. Het record aan sneeuwval werd gevestigd in januari 1922, toen in de regio rond de hoofdstad Washington na een storm 70 centimeter sneeuw viel.

Lees meer over:

NU op NUfoto

NU op NUfoto
Bekijk de laatste nieuwsbeelden van lezers. Zelf getuige van nieuws? Stuur uw foto's in via NUfoto.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 06.00 uur weten wat het nieuws wordt?