Vanaf vrijdagnacht weer kans op gladheid in noordoosten van Nederland

Automobilisten in het noordoosten van het land moeten in de nacht van vrijdag op zaterdag weer rekening houden met gladheid op de wegen. 

Volgens weerbureau Weeronline kan er in de oostelijke helft van het land lokale gladheid ontstaan als natte wegdelen bevriezen. In het noordoosten kan het glad worden doordat de ondergrond nog koud is van de vorst van de afgelopen dagen.

Het KNMI beëindigde donderdagavond code rood voor de provincie Groningen. Volgens Rijkswaterstaat zijn de snelwegen in Groningen, Friesland en Drenthe vrijdag weer goed begaanbaar.

Weggebruikers moeten in de drie noordelijke provincies nog wel rekening houden met lokale gladheid.

Gevaarlijk

Het openbaar leven in het noorden van het land werd afgelopen week nagenoeg stilgelegd. Voor weggebruikers was het te gevaarlijk om op pad te gaan door de gladheid. Automobilisten die wel de snelweg opgingen, moesten hun rijstijl aanpassen.

Vooral woensdag zorgde dat voor tientallen ongevallen. Veel auto's en vrachtwagen raakten betrokken bij slippartijen. De hulpdiensten hadden moeite om alle ongevallen af te wikkelen.

Ook reden er niet tot nauwelijks bussen, lukte het niet om overal de post te bezorgen en bleven de meeste scholen dicht. Leerlingen hoeven de gemiste uren niet per se in te halen. De Onderwijsinspectie liet donderdag weten dat de scholen nergens toe verplicht zijn. 

Video: Mensen schaatsen op straat in Noord-Nederland

Compilatie: Noord-Nederland schaatst op straat

Zon

Vrijdag overdag gaat overal de zon schijnen, en het wordt 7 tot 9 graden. In de namiddag en avond is in het noordwesten en later ook noorden een bui mogelijk. Komende nacht daalt het kwik tot lokaal -2 graden.

Na woensdag wordt het volgens Weeronline weer kouder. Overdag wordt het niet warmer dan twee tot vijf graden en in de nacht kan het op grote schaal afkoelen tot rond of net onder het vriespunt.

Verkeer

De eerste drie werkdagen van dit jaar was er op de rijkswegen in Noord-Nederland door de winterse omstandigheden 50 procent minder verkeer dan normaal in het begin van het nieuwe jaar. Door de ijzel waren de wegen extreem glad en kregen automobilisten het advies niet de weg op te gaan.

In beide richtingen reden er per uur op de zes snelwegen in Friesland, Groningen en Drenthe zeshonderd voertuigen. In de afgelopen vier jaar waren dat er in de eerste drie werkdagen gemiddeld 1200, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Op de N33 (Assen - Eemshaven) was de invloed van ijzel het grootst. Daar was het verkeer op deze drie dagen dit jaar 75 procent minder dan gemiddeld, en reden er slechts 115 motorvoertuigen per uur. De N33 is overigens de rustigste rijksweg van het land.

Temperatuur

hittekaart

Bekijk hier ons weerbericht

Lees meer over:

NU op NUfoto

NU op NUfoto
Bekijk de laatste nieuwsbeelden van lezers. Zelf getuige van nieuws? Stuur uw foto's in via NUfoto.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 06.00 uur weten wat het nieuws wordt?