Nederlanders opgepakt om online handel in wapens en drugs

Er zijn vijf Nederlandse mannen opgepakt vanwege betrokkenheid bij online handel in drugs, wapens en huurmoorden via digitale zwarte markten. Ook zijn 900 bitcoins in beslag genomen.

Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekend.

De mannen zijn aangehouden in verband met het oprollen van Utopia, een digitale marktplaats die gebruikt werd voor onder meer de verkoop van drugs.

Het onderzoek onder de naam Commodore is begin 2013 al gestart na signalen over drugshandel op internet. De digitale zwarte markten maken gebruik van het anonieme Tor-netwerk, waar het mogelijk is zonder sporen achter te laten te internetten.

Daardoor worden de marktplaatsen ook veel gebruikt voor criminele activiteiten.

Huurmoord

"Met toestemming van het OM kochten undercover agenten in de afgelopen maanden bij verschillende gelegenheden drugs en vuurwapens. Ook ontvingen zij een aanbetaling voor het plegen van een huurmoord", aldus justitie.

Eerder was al bekendgemaakt dat de Nederlandse politie met bitcoins wapens had gekocht op internet. Tijdens het hele onderzoek werden enkele duizenden xtc-pillen, ruwe MDMA en tientallen gram cocaïne gekocht.

Silk Road

Diverse verdachten waren ook actief op de inmiddels offline gehaald digitale zwarte markt Black Market Reloaded. Die site werd ineens bijzondere populair na het oprollen van Silk Road eind 2013. Silk Road was de grootste concurrent van Black Market Reloaded.

Bij doorzoeking van de woningen van de verdachten is beslag gelegd op computers, tal van externe harde schuiven en usb-sticks en ongeveer 900 bitcoins met een waarde van zo'n 400.000 tot 500.000 euro.

Wat is Silk Road en hoe is het netwerk opgerold? | Wat zijn bitcoins?

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke dag rond 12.00 uur het belangrijkste nieuws in uw mailbox?

NUweekend

NUweekend
Onder meer: het potentieel van Kuzu en Öztürk, de sfeer bij de VVD, Mein Kampf, tv van de toekomst en de opmars van anglicismen.