Drugskoeriers op zwarte lijst

Laatste update:  13 juli 2004 22:54 info

PARAMARIBO - Nederland en Suriname hebben een zwarte lijst samengesteld met drugskoeriers. Inmiddels staan 1600 personen op een zwarte lijst, vanwie 250 Surinamers. De rest zijn onder meer Nederlanders vanSurinaamse afkomst en Fransen.

De landen nemen de maatregel omdat het aantal drugskoeriers tussen Suriname enNederland onvoldoende afneemt. Ook de 100 procentscontroles gaandaarom door. Dat heeft minister Donner (Justitie) dinsdag inParamaribo gezegd na overleg met zijn Surinaamse ambtsgenoot Gilds.

Verscherpt

Bolletjesslikkers die gesnapt worden, krijgen drie jaar geenvisum meer voor Nederland. Sinds de verscherpte controles opSchiphol in februari is ingevoerd, zijn 700 koeriers uit Surinameaangehouden.

Behalve versterking van samenwerking met justitie stond ook debestrijding van drugshandel op de agenda van besprekingen. Donnerzei kennis genomen te hebben van de wensen van Suriname totversterking van de rechtspleging en rechtshandhaving en wilondersteuning geven aan de realisering daarvan.

Besprekingen

Donner kwam zondagavond in Paramaribo aan. Hij is de eersteNederlandse minister van Justitie die sinds de onafhankelijkheidvan Suriname in 1975 in Paramaribo was voor besprekingen.

Volgensde Nederlandse bewindsman smaakt zijn korte aanwezigheid inSuriname naar meer. Hij wil in elk geval de wederzijdsebetrekkingen op het terrein van justitie 'zo vruchtbaar mogelijk'uitbouwen.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Tomatengevecht

Zo'n 1.500 tomatengooiers hebben de Dam in Amsterdam zondagmiddag een rode gloed gegeven.

Lees verder en bekijk beeld

Nazomer

Het is komende week volop nazomer in Nederland. Aan het eind van de week lopen de temperaturen op.

Lees verder

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto The Script in Paradiso van fotograaf Paul Barendrecht.

Lees verder en bekijk beeld