Gepubliceerd: 
Laatste update: 
14 augustus 2013 11:55
14 augustus 2013 12:25

Noorse koning bij uitvaart prins Friso

Koning Harald V van Noorwegen is vrijdagmiddag in Lage Vuursche bij de begrafenis van prins Friso. 

Foto:  Koninklijk Huis

Dat heeft het Noorse hof woensdag bekendgemaakt op de eigen website.

Koning Harald is peetvader van prins Friso en was samen met zijn vrouw koningin Sonja in 2004 als een van de weinige buitenlandse koninklijke gasten aanwezig bij het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit.

Mabel en prins Friso waren in 2007 te gast bij de viering van de 70e verjaardag van koning Harald. Vorig jaar, kort na het ongeluk van prins Friso, werd Mabel samen met de groep voormalige wereldleiders 'The Elders' op het Noorse paleis ontvangen.

Op de site van het Noorse hof staat dat de begrafenis van prins Friso vrijdagmiddag om 15.00 uur plaatsvindt. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft nog geen tijdstip naar buiten gebracht voor de uitvaart.

Overleg

De gemeente Baarn, politie, marechaussee en de Rijksvoorlichtingsdienst hebben woensdag druk overleg over alle regelingen die nodig zijn voor de uitvaart. Er komen zeker wegafsluitingen en andere verkeersmaatregelen en ook de openbare orde is een belangrijk aandachtspunt. Gemeente en politie verwachten echter pas donderdag iets te kunnen zeggen over exacte maatregelen.

Lage Vuursche op de Utrechtse Heuvelrug bestaat uit een hoofdweg met wat zijwegen. Langs de Dorpsstraat zijn tal van pannenkoekenrestaurants gevestigd, waar het dorp om bekend is. De plaatselijke ondernemers zijn bij het overleg betrokken volgens de gemeente. Ook is er contact met de eigenaars van campings in de bossen rond het toeristische dorpje.

''Het is druk in Lage Vuursche omdat het nog volop vakantietijd is. Wij zijn dinsdag ook verrast door het nieuws en we moeten nu snel handelen om dit alles in goede banen te leiden'', zeggen gemeente en politie.

Alle berichten over prins Friso

Door: ANP  | Bekijk op de kaart

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

23 april in 1 minuut

Bekijk het nieuws van woensdag 23 april in één minuut.

Bekijk video

Nieuwsbrief

Iedere dag rond het middaguur een overzicht van het belangrijkste nieuws in uw mailbox? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief. 

Inschrijven

NS

De ANWB is kritisch over het plan van de NS en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld om treinkaartjes in de spits duurder te gaan maken. ‚Äč

Lees meer