Klopjacht op tweede verdachte Boston

De Amerikaanse politie is vrijdag in Watertown met een grootschalige actie op zoek naar de tweede verdachte van de aanslagen bij de marathon in Boston. De eerste verdachte is overleden na zijn arrestatie. Ze zouden broers zijn.

Livestream van de klopjacht

De situatie in Watertown, een voorstad van Boston, is chaotisch. Bewoners moeten binnen blijven. De politie is massaal uitgerukt. Ook de FBI, arrestatiesteams en explosievenexperts zijn aanwezig.

De politie van Boston meldt dat een verdachte overleden is en dat gezocht wordt naar een tweede verdachte, die gewapend en gevaarlijk is. Rond 15.00 uur (Nederlandse tijd) werd bekend dat de politie een appartementencomplex heeft omsingeld. Later bleek dat de vluchtende verdachte niet in dit huis zat.

Eerder op de dag was Norfolk Street in Cambridge afgesloten en het huis omsingeld waar de broers, of een van hen, woonden. Volgens Amerikaanse media zijn er twee personen aangehouden in het appartement maar zouden zij geen verdachten zijn.

De vluchtauto van de verdachten, een grijze Honda CR-V, zou zijn gevonden in de buurt van het huis. Een woordvoerder van de politie bevestigt de vondst van een auto. De auto was verlaten en er wordt nu onderzocht of het om de vluchtauto gaat.

De burgemeester van Boston, Thomas Menino, is aangekomen in Watertown voor een persconferentie.

'Binnen blijven'

Gouverneur Deval Patrick van Massachusetts liet weten dat alle inwoners van Boston binnen moeten blijven en de deur op slot moeten doen. "Doe alleen open als je zeker weet dat er een agent aan de deur komt."

Ook in nabijgelegen plaatsen en voorsteden als Newton, Belmont, Waltham en Cambridge moeten mensen binnen blijven. Scholen zijn dicht en ook Universiteit Harvard maakt bekend dat het vrijdag dicht blijft. Ook treinen tussen Providence, Rhode Island en Boston rijden niet.

Daarnaast zei Patrick dat het openbaar vervoer plat ligt "tot wij denken dat het veilig is." Ook taxi's mochten niet rijden. Rond 16.30 uur (Nederlandse tijd) mochten de taxi's weer rijden, ondanks dat de bewoners nog wordt verzocht om binnen te blijven.

"De politie doet fantastisch werk. We hebben de inwoners nodig, dus meldt het als je iets verdachts ziet. Deze situatie loopt nog steeds"

Broers

De twee verdachten zijn inmiddels geïdentificeerd en zouden broers zijn, meldt NBC News. Volgens persbureau AP komen ze uit een regio in de Noordelijke Kaukasus, vermoedelijk Tsjetsjenië. Ze zouden sinds een jaar legaal in de Verenigde Staten wonen en eerder in Turkije gewoond hebben. NBC News meldde eerder al dat de verdachten militaire ervaring hebben. 

De verdachte die nog voortvluchtig is, heet Dzhokhar A. Tsarnaev en is 19 jaar, meldt persbureau AP. Zijn 26-jarige broer Tamerlan Tsjarnajev is overleden na te zijn gearresteerd. Artsen hebben bekendgemaakt dat de gedode verdachte meerdere schotwonden had en mogelijk wonden door een explosie. Hij overleed in het ziekenhuis.

'Ware engel'

De vader van de broers zegt vanuit Makhachkala in Rusland tegenover AP dat Dzhokhar "een ware engel is. Hij is een tweedejaars medische student. Een erg intelligente jongen. We hadden verwacht dat hij hier op vakantie zou komen."

Een oom van de verdachte broers heeft aan CBS laten weten dat ze sinds omstreeks 2001 in de Verenigde Staten wonen. De oom reageerde niet geschokt op het nieuws dat de oudere broer was overleden. "Mooi, hij heeft gekregen wat hij verdiende."

Hij verzoekt zijn neef die op de vlucht is om zich aan te geven 'en vragen om vergiffenis.'

Foto

Van de voortvluchtige verdachte is via Twitter een foto verspreid. Ook op borden boven snelwegen wordt een foto van de verdachte getoond.

Hij draagt een witte pet. De FBI had donderdag beelden vrijgegeven van de twee verdachten van de aanslagen in Boston. De videobeelden tonen een man met een zwarte pet en een man met een witte pet.

Volgens de politiecommissaris is de man een 'terrorist' die "hier gekomen is om te doden".

Bij de bomaanslag tijdens de marathon in Boston kwamen maandag drie mensen om en vielen zo'n 180 gewonden.

MIT

De politie kwam de verdachten op het spoor, nadat zij donderdagavond op de campus van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge een campusagent, de 26-jarige Sean Collier, doodschoten.

De verdachten zouden de MIT agent benaderd hebben en in zijn hoofd hebben geschoten, meldt NBC News. Daarna stalen ze zijn auto en pleegden ze een overval op een winkel. Daar stalen ze een andere auto en gijzelden korte tijd de bestuurder.

De politie volgde de verdachten naar het nabijgelegen Watertown. De twee mannen gooiden explosieven naar de politie. Daarop volgde een vuurgevecht tussen de verdachten en de politie. Daarbij raakte ook een agent zwaargewond.

Beelden van de schietpartij in Watertown:

Melding

Om 22.48 uur (plaatselijke tijd) maakte MIT op de website melding van een schietpartij. Studenten werd met klem gevraagd binnen te blijven. Inmiddels is het bij de universiteit weer veilig, maar er worden vrijdag geen colleges gegegeven.

Massachusetts Institute of Technology staat bekend als één van de meest prestigieuze technische universiteiten van de wereld. Onder andere Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is een oud-student.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama is inde 'Situation Room' van het Witte Huis bijgepraat door al zijn topadviseurs over de klopjacht in en rond Boston De Situation Room van het Witte Huis is het crisiscentrum van het Witte Huis. Obama is ook gedurende de nacht, toen de klopjacht begon, voortdurend op de hoogte gehouden, liet het Witte Huis weten.

Lees meer over:

Speel mee met MijnTeam

Speel mee met MijnTeam
MijnTeam is het nieuwe voetbalmanagerspel van NU.nl. Maak kans op mooie prijzen.

NU op NUfoto

NU op NUfoto
Bekijk de laatste nieuwsbeelden van lezers. Zelf getuige van nieuws? Stuur uw foto's in via NUfoto.