Gepubliceerd: 
Laatste update: 
15 februari 2013 13:09
15 februari 2013 21:37

Henk Krol krijgt boete voor hacken

DEN BOSCH - Oud-journalist en huidig Tweede Kamerlid Henk Krol (50Plus) is vrijdag door de rechtbank van Den Bosch veroordeeld voor het hacken van een medisch systeem. 

Foto:  ANP

 Bekijk video

Krol kreeg een geldboete van 750 euro opgelegd, zijn bron kreeg een voorwaardelijke geldboete van 250 euro. Het OM had eerder een geldboete van 1500 geëist tegen de 50Plus-voorman.

"Elke inbreuk op een computersysteem is strafbaar", stelde de rechter. De rechtbank keurde het maken van prints en het aantonen van het beveiligingsprobleem goed, maar oordeelde dat Krol te snel naar buiten is getreden. Ook had de journalist niet een tweede keer in het systeem mogen gaan. "Krol heeft de grenzen van proportionaliteit overschreden."

De zaak tegen 50Plus-voorman en journalist Krol draait om het inzien van dossiers van het Brabantse medisch laboratorium Diagnostiek voor U. Hij wilde, na aangeven van het beveiligingslek door een hacker, aan de kaak stellen dat hij heel eenvoudig bij duizenden medische dossiers bleek te kunnen.

De gebruikersnaam en het wachtwoord waren vijf identieke cijfers. De 50Plus-er printte een paar voorbeelden uit en anonimiseerde ze, waarmee hij naar eigen zeggen wilde laten zien hoe gevoelig de zaak was. 

Bron

Krols bron werd vrijdag veroordeeld omdat hij volgens de rechter te snel met zijn bevindingen naar de journalist is gestapt. Hij had eerst zijn psychiater, wiens inloggegevens hij gebruikte voor de hack, moeten confronteren met de onzorgvuldige wijze waarmee hij met zijn wachtwoord omging.

Het OM is niet over de schreef gegaan door medische informatie te gebruiken die een psychiater van GGZ Eindhoven aan de politie had gegeven. Eerder stelde een hoogleraar tegenover NU.nl dat door de betreffende arts "lichtzinnig" zou zijn omgegaan met het medisch beroepsgeheim.

Herhaling

De rechter verwierp echter ook claims van Diagnostiek voor U om schadevergoeding en
ging niet mee in de redenering van de Officier van Justitie dat Krol een persoon is die waarschijnlijk in herhaling zou vervallen.

"Mijn reactie is dan dat ik kennelijk moet wachten met mijn commentaar", reageert Krol tegenover NU.nl. De politicus is naar eigen zeggen met stomheid geslagen over het feit dat de rechter weliswaar het hacken als legaal ziet, maar hem kwalijk neemt dat hij te snel met zijn bevindingen naar buiten is getreden. Krol overweegt nog een hoger beroep.

Door: NU.nl/Brenno de Winter

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Jack the Ripper

De identiteit van de beruchte seriemoordenaar Jack the Ripper lijkt toch niet te zijn achterhaald. Een wetenschapper die beweerde dat hij na DNA-onderzoek wist wie er schuil ging achter de gegeven naam, zou een fout hebben gemaakt.

Lees meer

NUweekend

Deze week onder meer: Zeer bijzonder marathonlopers, GTST, de keerzijden van de deeleconomie, crowdfunding, ebola, de eeuwige vraag aan Obama en het nieuwe NU.nl.

Ga naar NUweekend