Inval in woonwagenkamp Vinkenslag

Laatste update:  15 april 2004 10:17 info

MAASTRICHT - De bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag bij Maastricht zijn donderdagmorgen opgeschrikt door een grootscheepse inval van ongeveer vierhonderd politieagenten. De politie arresteerde in totaal zestien kampbewoners, van wie het merendeel wegens betrokkenheid bij de urenlange blokkade van woensdag op de autosnelweg A2 bij Maastricht.

Foto:  ANP

Ongeveer veertig bussen van de mobiele eenheid van de politie, twee pantserwagens van de Koninklijke Marechaussee en een tiental politiewagens vielen voor dag en dauw het kamp binnen. De politie zette ook een helikopter in. Vinkenslag werd hermetisch afgesloten, agenten sloten de toegangswegen af en bewoners mochten het terrein niet verlaten. Behalve aanhoudingen op Vinkenslag, pakte de politie ook mensen op in twee nabijgelegen kleinere kampen en in drie woningen in de buurt.

Behalve aanhoudingen wegens betrokkenheid bij de blokkade, arresteerde de politie twee mensen op verdenking van overtreding van de opiumwet en nog één persoon wegens verzet tegen de politie. Naar verwachting blijft het niet bij deze arrestaties, liet de Maastrichtse hoofdofficier van justitie J. van Eck donderdag weten.

Hennepplantages

Op Vinkenslag troffen agenten 'op grote schaal' hennepplantages aan. De inval stond volgens Van Eck al langer gepland om de wietteelt op te sporen, maar vond wegens de blokkade van woensdag nu eerder plaats.

De politieactie volgde op het protest van ongeveer honderd woonwagenbewoners woensdag op de A2 bij voetbalstadion de Geusselt van MVV. De betogers blokkeerden de weg met onder meer afval en autobanden. Daardoor raakte het verkeer in en om Maastricht ernstig ontregeld.

Boos

De woonwagenbewoners zijn boos op de gemeente en vinden dat burgemeester Leers van Maastricht handelt in strijd met de mensenrechten. Ze voelen zich gediscrimineerd en verzetten zich tegen de strenge controles van de gemeente. Maastricht probeert al lange tijd illegale activiteiten op Vinkenslag te bestrijden en is bezig het kamp te saneren. Dit stuit echter op groot verzet bij de bewoners.

Leers

Burgemeester Leers kondigde woensdag aan dat de gemeente niet gevoelig is voor het verzet van de woonwagenbewoners. Hij noemde het protest op de A2 onacceptabel en gaat de kosten van het opruimen van de blokkade bij de betogers verhalen. Bovendien riep Leers gedupeerde weggebruikers op de economische schade te verhalen op de actievoerders. Ook het Openbaar Ministerie gaat proberen de actievoerders als groep strafrechtelijk te vervolgen, liet een woordvoerder weten.

S. Scheffer, voormalig woordvoerder van het kamp, liet weten dat de bewoners hun woonwagen niet mochten verlaten. "We zijn gevangenen, net als tijdens de Tweede Wereldoorlog." Scheffer en volgens hem ook andere kampbewoners betreuren het dat zoveel mensen hinder hadden van de blokkade van woensdag. "Maar er was geen andere uitweg. Er wordt zoveel gedemonstreerd, maar als wij voor ons recht opkomen, staan we meteen volop in de aandacht."

Hij vindt de politieactie van donderdag dan ook onterecht. "Door deze inval kunnen we vandaag geen klanten ontvangen en ligt het werk weer eens stil."

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van maandag 15 september in één minuut. 

Bekijk video

Tomatengevecht

Zo'n 1.500 tomatengooiers hebben de Dam in Amsterdam zondagmiddag een rode gloed gegeven.

Lees verder en bekijk beeld

Nazomer

Het is komende week volop nazomer in Nederland. Aan het eind van de week lopen de temperaturen op.

Lees verder