Uitgegeven: 
Laatste update: 
16 mei 2012 13:29
16 mei 2012 15:34

Nieuwe verkiezingen Griekenland op 17 juni

AMSTERDAM – De nieuwe verkiezingen in Griekenland worden op 17 juni gehouden. De rechter Panayiotis Pikrammenos zal tot die tijd de tijdelijke premier zijn van het land.

Foto:  AFP

Dit melden verschillende Griekse media woensdag. "Ik hoop dat na mijn ambtstermijn er een periode van hergeboorte aanbreekt voor Griekenland", zo zei Pikrammenos bij het aanvaarden van zijn opdracht.

De keuze voor Pikrammenos als tijdelijke premier was nog niet zomaar gemaakt. De leiders van Pasok en de Nieuwe Democratie wilden dat de huidige premier Lucas Papademos zou aanblijven, terwijl de leider van de extreemlinkse partij Syriza juist oud-minister Gerasimos Arsenis naar voren schoof. De keuze voor Pikrammenos lijkt dan ook een compromis.

Op dinsdag bleek dat er nieuwe verkiezingen in Griekenland moeten worden gehouden na mislukte formatieonderhandelingen. De verkiezingen van 6 mei in het land leverde een zeer verdeelde uitslag op.

Opiniepeilingen

De traditionele regeringspartij Pasok die met Europa afspraken maakte over strenge hervormingen in ruil voor financiële steun aan het land werd tijdens deze verkiezingen door de kiezers flink afgestraft.

De partijen Syriza en ND, die tegen de hervormingsmaatregelen zijn, wonnen juist flink.

Volgens een laatste opiniepeiling van het tijdschrift Epikaira zullen deze laatste twee partijen ook bij komende verkiezingen zelfs nog verder uitlopen: Syriza zal de grootste partij worden met 20 procent en ND 14 procent van het zetelaantal. In de peilingen zal Pasok slechts 10,9 procent van de stemmen halen.

Barroso

De president van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso riep de Griekse bevolking woensdag dan ook op tijdens de komende 'historische' verkiezingen voor de hervormingsmaatregelen te kiezen. "Ieder ander alternatief zal pijnlijker zijn."

"Griekenland is een belangrijk onderdeel van de Europese familie. Maar het is aan de Griekse bevolking om te beslissen of ze onderdeel van deze familie willen blijven", aldus Barroso.

Volgens hem heeft het Griekse volk veel moeten opofferen, maar is dit een resultaat van het beleid van de Griekse overheid uit het verleden.

"Wat de uitslag van de komende verkiezingen ook is: we zullen deze respecteren." Wel waarschuwde hij dat er ook 16 andere eurolanden zijn, waar rekening mee moet worden gehouden.

Dossier Griekenland

Overzicht formatie

Door: NU.nl/Heleen Haverkort
  • Deel

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Vliegramp Oekraïne

Er komt geen hoorzitting over de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne afgelopen juli, omdat de coalitiepartijen dat blokkeren.

Lees meer

Plaagrupsen

Het aantal nesten van eikenprocessierupsen is in het noorden van Nederland in het afgelopen seizoen verdrievoudigd en op sommige plekken is het aantal nesten zelfs vervijfvoudigd.

Lees meer en bekijk beeld