Ajax - AZ gestaakt na supportersincident

AMSTERDAM - AZ is woensdagavond in de achtste finale van de KNVB-beker tegen Ajax van het veld gestapt.

De Alkmaarse ploeg vertrok nadat doelman Esteban de rode kaart van Bas Nijhuis had gekregen.

De wedstrijd werd kort daarna definitief gestaakt. Esteban was in de 36e minuut, bij een 1-0 stand in het voordeel van Ajax, aangevallen door een supporter op het veld. De sluitpost trapte vervolgens hard in op de fan en moest vertrekken van de arbiter.

Trainer Gertjan Verbeek stuurde daarop zijn manschappen naar binnen. AZ wilde niet verder spelen.

Ajax was na zeven minuten op voorsprong gekomen dankzij een doelpunt van Gregory van der Wiel.

Ajax-supporter

De Ajax-supporter die doelman Esteban van AZ woensdagavond tijdens aanviel, is 19 jaar oud en gearresteerd. Dat heeft financieel directeur Jeroen Slop van Ajax bevestigd.

''Hij is opgepakt en we hadden het vermoeden dat hij zwaar onder invloed van drank was'', zei hij. ''Natuurlijk gaan ook wij hem bestraffen. Een levenslang stadionverbod lijkt me inderdaad een reële straf.''

Slop: ''Ook onze noordelijke zijde van het stadion heeft een gracht. We hebben daar echter een podium overheen gelegd."

"Zo kunnen invalide mensen ook het duel bekijken. We hebben AZ verzekerd dat het veilig zou blijven. Er waren voldoende stewards die voor de noordelijke tribune konden gaan staan.''

Aangifte

Doelman Esteban doet aangifte tegen de supporter die hem aanviel. Dat zei Toon Gerbrands, algemeen directeur van de Alkmaarders.

"We hebben snel moeten handelen, want alle spelers hebben vanaf donderdag vakantie en vliegen uit. Zo ook Esteban, dus we hebben de aangifte direct gedaan'', aldus Gerbrands.

Gerbrands wil begin januari om de tafel met de burgemeester van Alkmaar. Hij wil graag afspraken maken omtrent de thuiswedstrijd in de competitie tegen Ajax. Dat is voor beide clubs het eerste duel na de winterstop.

"De thuiswedstrijd tegen Ajax is bij ons al jaren geen echte risicowedstrijd'', aldus Gerbrands. "Maar er is vanavond natuurlijk wel het een en ander gebeurd. Gelukkig toonde Ajax alle begrip voor ons besluit.''

Rellen

Na afloop van het duel zijn rellen uitgebroken. Supporters van de Amsterdamse club vechten buiten de Arena met leden van de mobiele eenheid. Zo'n tien personen zijn hierbij opgepakt. Dat meldde de politie.

De ME voerde diverse charges uit om de rust te herstellen. Daarbij raakte voor zover bekend niemand gewond, stelde een politiewoordvoerder.

Lees alles over het incident op NUsport

Ajax - AZ gestaakt

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke dag rond 12.00 uur het belangrijkste nieuws in uw mailbox?

NU op NUfoto

NU op NUfoto
Bekijk de laatste nieuwsbeelden van lezers. Zelf getuige van nieuws? Stuur uw foto's in via NUfoto.