Cameron houdt vast aan juistheid veto

Laatste update:  12 december 2011 21:52 info

LONDEN - De Britse premier David Cameron was ''oprecht op zoek naar een overeenkomst'' op de top van de Europese Unie van vrijdag.

Foto:  AFP

 Bekijk video

Hij sprak zijn veto uit tegen een nieuw EU-verdrag omdat de afspraken niet in het nationale belang waren van Groot-Brittannië. Dat zei de premier maandag tijdens een debat in het parlement.

Cameron zei in ''goed vertrouwen'' te hebben onderhandeld en dat zijn eisen ''bescheiden, redelijk en relevant'' waren. Volgens de premier was het niet makkelijk om zijn veto uit te spreken, maar was het wel de juiste beslissing.

De premier stelde verder dat lidmaatschap van de EU van levensbelang is voor Groot-Brittannië. ''We zijn een handelsland en we hebben de Europese interne markt nodig voor de handel, investeringen en banen'', zei hij.

''We zijn deel van de EU en dat willen we ook zijn.'' De gebeurtenissen van afgelopen week doen daar volgens Cameron niets aan af.

Strengere begrotingsregels

Cameron verzette zich op de EU-top tegen een nieuw verdrag met daarin strengere begrotingsregels voor de lidstaten. De andere landen maakten daarom afspraken zonder de Britten.

Het onderhandelingsresultaat leverde Cameron veel kritiek op. Zijn pro-Europese coalitiepartner, de Liberaal-Democratische Partij, was uiterst teleurgesteld. Nick Clegg, vicepremier en leider van de Liberaal Democraten, zei dat de uitkomst slecht is voor Groot-Brittannië.

Ook internationaal was er kritiek. De Franse president Nicolas Sarkozy zei er samen met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel alles aan te hebben gedaan om de Britten binnenboord te houden.

Twee Europa's

''Nu zijn er duidelijk twee Europa's'', zei hij. ''De ene wil meer solidariteit tussen de leden en meer regelgeving. De ander is enkel gehecht aan de logica van de Europese interne markt.''

Sarkozy zei dat de eisen van Groot-Brittannië om het financiële centrum van Londen te beschermen onacceptabel waren. Hij vindt sowieso dat het land zich veel te rigide opstelt ten opzichte van de euro.

Sarkozy zei erbij dat de EU Groot-Brittannië wel nodig heeft. ''Het zou een verarming zijn als we het vertrek zouden toelaten. Dat staat gelukkig niet op de agenda'', aldus de Franse president.

De Europese afspraken in hoofdlijnen

Lees alle over de schuldencrisis op onze special

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Dode walvis

Een dode walvis die woensdagmiddag voor de kust van Katwijk dreef, ligt inmiddels op het strand net ten noorden van Scheveningen.

Lees meer en bekijk foto's

Zilveren medaille

Femke Heemskerk heeft woensdag een zilveren medaille behaald op de 100 meter vrije slag bij het EK zwemmen in Berlijn.

Lees meer en bekijk foto's

Minuut van 20 augustus

Het nieuws van woensdag 20 augustus in één minuut:

Bekijk video