ECB lijkt verdeeld over spoedige renteverlaging

Laatste update:  26 september 2011 15:03 info

AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt verdeeld over een renteverlaging in oktober. Een renteverlaging is een mogelijkheid om in te grijpen, nu de zorgen over de schuldencrisis en een wereldwijde recessie aanzwellen. Verschillende ECB-bestuursleden spreken elkaar hierover tegen.

Foto:  ANP

De deur naar een mogelijke renteverlaging op korte termijn werd voor het eerst geopend door de Oostenrijkse ECB-bestuurder Ewald Nowotny, die in een interview met Market News International zei dat 'de ECB zich nooit op voorhand vastlegt, en renteverlagingen kunnen niet uitgesloten worden'.

ECB-bestuurslid Josef Bonnici uit Malta zei dat de centrale bank waarschijnlijk eerder zijn beleid van onbeperkte kredietverschaffing zal uitbreiden dan de rente verlagen.

Yves Mersch van de Luxemburgse centrale bank, die ook tot het behoudende kamp behoort, noemde het idee van een renteverlaging met een half procentpunt tijdens de aankomende ECB-vergadering van 6 oktober 'een wilde veronderstelling'. Mersch zei dat mensen die zoiets verwachten, vergeten dat de centrale bank slechts 'één naald in zijn kompas' heeft, die gericht is op prijsstabiliteit.

De afgelopen dagen hebben economen echter geopperd dat de ECB zijn sterke focus op prijsstabiliteit opzij moeten zetten. Het monetaire beleid zou versoepeld moeten worden, nu sombere economische cijfers uit de eurozone het schrikbeeld van een recessie dichterbij brengen. Toch verwacht niet iedereen dat de ECB zo ver zal gaan dat de eerdere renteverhoging bij de vergadering in oktober wordt teruggedraaid.

Een adviseur van Berenberg, Christian Schülz, noemt een renteverlaging in oktober niet het meest waarschijnlijke scenario, maar geeft het een kans van veertig procent. Hij houdt rekening met de mogelijkheid dat vertrekkend ECB-president Jean-Claude Trichet de renteverlaging bij zijn laatste vergadering in oktober zal doorvoeren, om de aantredende president Mario Draghi niet te belasten met de controversiele stap.

Dat scenario is volgens Schulz echter 'minder waarschijnlijk', omdat de huidige economische cijfers, hoewel ze niet goed zijn, slechts wijzen op 'stagnatie of een lichte recessie' in de eurozone, terwijl de inflatie nog boven de doelstelling van de ECB ligt. "De cijfers wijzen nog niet op een diepe recessie."

"Ons centrale scenario is een renteverlaging in januari, die vooraf wordt aangekondigd in december", aldus Schulz. Tegen die tijd zullen de economische cijfers over het derde kwartaal beschikbaar zijn, waaruit duidelijk zal worden dat de inflatie aan het afnemen is. Een renteverhoging verhoogt de inflatie.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schilderijen door dak

 Met een hijskraan is maandagochtend in de Hermitage in Amsterdam de eerste van vijftien immense groepsportretten uit de zeventiende eeuw via het dak naar binnen gebracht.

Lees meer en bekijk foto's

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Ebolacontroles

De EU-lidstaten moeten meer hetzelfde handelen als het gaat om ebolacontroles bij personen die arriveren in Europa. Dat blijkt na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Lees meer