'Apparaat kan slagingskans ivf vergroten'

Laatste update:  11 augustus 2011 15:41 info

ROTTERDAM - Embryologen van het Rotterdamse Erasmus MC hebben een Europese prijs gekregen voor hun onderzoek met een nieuwe incubator voor embryo's, de EmbryoScope.

Foto:  ANP

Met dit apparaat is het niet meer nodig om bevruchte embryo's die ontstaan zijn uit een ivf-behandeling, uit hun warme, beschermde omgeving te halen om hun evolutie in de gaten te houden.

Dit komt de kwaliteit van de embryo's en dus ook de kans op een zwangerschap ten goede, verwachten de embryologen.

Een jaar lang worden 75 paren met vruchtbaarheidsproblemen begeleid in hun ivf-procedure. Daarbij worden eicellen van de vrouw buiten de baarmoeder bevrucht met zaadcellen van de man.

Filmpje

Anders dan anders, worden de embryo's die daaruit ontstaan ondergebracht in de EmbryoScope. ''Dit apparaat maakt elke 20 minuten een foto van de zich ontwikkelende embryo. Door al de foto's na elkaar te laten zien, ontstaat er een filmpje waarop de ontwikkeling van de embryo goed zichtbaar is'', zei embryologe Esther Baart van het Erasmus MC donderdag.

De embryo's worden in het nieuwe apparaat, net als in andere incubatoren, bewaard in een warme omgeving bij een constante pH-waarde, voor een optimale ontwikkeling.

Bij normale incubatoren moeten de embryo's er regelmatig uitgehaald worden om ze onder de microscoop te leggen om de ontwikkeling in de gaten te houden. Bij de nieuwe techniek hoeft dat niet; de camera zorgt voor een goede indruk van de ontwikkeling.

Zes stellen

''We hopen door deze techniek nieuwe inzichten te krijgen in de ontwikkeling van embryo's: welke goed zijn en welke minder geschikt zijn voor terugplaatsing in de baarmoeder'', aldus Baart. In het apparaat is plek voor embryo's van zes stellen. Bij het Erasmus MC worden veel meer stellen geholpen dan zes.

''Maar ik kan me voorstellen dat we gaan investeren in meer van deze apparaten als de resultaten van ons onderzoek positief zijn. Als we kunnen aantonen dat de kans op zwangerschap bij gebruik van de EmbryoScope significant toeneemt, is het de investering wel waard, lijkt me.''

In Spanje, Denemarken en Zweden wordt al gebruikgemaakt van het apparaat en zijn zo al de eerste kinderen geboren.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Werkwijze

Plasterk en Opstelten moeten de Tweede Kamer voor donderdag 12.00 uur opheldering geven over de werkwijze van de inlichtingendiensten.

Lees meer

Aardbeving

Op een paar kilometer van de stad Groningen, bij het dorp Ten Boer, is dinsdagmiddag om 13.42 uur een aardbeving geweest. De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter.

Lees meer

Hongkong

De betogers in Hongkong stellen de regering een ultimatum: als de bestuurder niet vóór woensdag aftreedt worden de protesten uitgebreid.

Lees meer en bekijk beeld