Xtc-pillen zijn momenteel sterk

Laatste update:  30 januari 2011 08:17 info

AMSTERDAM - Veel xtc-pillen zijn momenteel erg sterk. Ze bevatten een hoge dosis MDMA, de werkzame stof in de uitgaansdrug. Dat zegt drugsonderzoeker Peter van Dijk van het Trimbos-instituut tegen het ANP.

Foto:  Novum

''Er is een grote groep pillen in omloop die een hoge dosering bevatten.'' De gemiddelde dosis MDMA in xtc-pillen lag jarenlang rond de 80 milligram. Hoewel precieze cijfers nog ontbreken, is dat momenteel een stuk hoger.

In elk geval bevat een kwart van de pillen zelfs een dosis van boven de 140 milligram. ''Dat is veel meer dan we gewend waren'', aldus Van Dijk.

Het Trimbos-instituut maant xtc-gebruikers dan ook tot voorzichtigheid. Welke dosis een consument precies kan hebben, hangt onder meer af van zijn gewicht. Maar, zo zegt Van Dijk: ''Een groot deel van de pillen is voor veel mensen te zwaar.''

Eerste hulp

Toch zijn er nog geen berichten geweest dat mensen op de eerste hulp belandden door te sterke xtc. Dat wijst er op dat veel consumenten goed geïnformeerd zijn over de pillen die ze gebruiken en weten hoe ze ermee moeten omgaan, aldus Van Dijk.

Een andere ontwikkeling die het Trimbos constateert, is dat xtc-pillen de afgelopen tijd schoner zijn geworden. Anderhalf jaar geleden waarschuwde het instituut nog dat ongeveer de helft van de tabletten geen MDMA, maar andere stoffen bevatten.

Paniekaanvallen

Het ging vooral om mCPP, dat vervelende bijwerkingen als paniekaanvallen kan hebben. Volgens Van Dijk bevat ''het overgrote deel’’ van de pillen momenteel weer MDMA.

De dip in de markt kwam doordat er een gebrek was aan belangrijke grondstoffen voor xtc, aldus de Trimbos-onderzoeker. Dat is nu kennelijk weer voorbij.

Zelfcorrigerend mechanisme

Volgens August de Loor van het Adviesburo Drugs in Amsterdam, een van de testcentra waar het Trimbos mee samenwerkt, is er bovendien sprake van ''een zelfcorrigerend mechanisme’’ op de xtc-markt. Hierdoor vertoont de kwaliteit van de uitgaansdrug altijd ''een golfbeweging’’ .

''Je hebt te maken met een consumentengroep die er recreatief mee omgaat en geen troep wenst’’, aldus De Loor. Als er slechte xtc op de markt komt, ontstaat er onrust onder gebruikers.

''Ze geven dat door aan hun contacten. Die zien een derving van hun inkomsten en getroosten zich heel veel moeite om daar wat aan te doen.’’

Van de markt

De Loor voorspelt dat ook de te hoog gedoseerde xtc-tabletten binnenkort weer van de markt zijn. ''Maar ondertussen moeten gebruikers wel gewaarschuwd worden.’’

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

16 april in 1 minuut

Bekijk het nieuws van woensdag 16 april in één minuut.

Bekijk video

Oproep

NUsport ontwikkelt een nieuwe app. Meld je hier aan als tester van de iOS-app en hier voor de Android-app. Beiden ook voor tablets.

Nieuwsbrief

Iedere dag rond het middaguur een overzicht van het belangrijkste nieuws in uw mailbox? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief. 

Inschrijven