Boete geëist tegen kunstenares Tinkebell om hamsters

Laatste update:  7 januari 2011 13:54 info

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam een geldboete geëist van 950 euro, waarvan 475 euro voorwaardelijk, tegen kunstenares Tinkebell, het pseudoniem van Katinka S. (31).

De kunstenares staat samen met voormalig galeriehouder Marcelo S. terecht voor de mishandeling van 95 hamsters in januari 2008. Tegen Marcelo S. (40) is een geldboete geëist van 475 euro.

Voor het kunstproject Save the Pets liet Tinkebell de beestjes in plastic hamsterballen rondrennen.

Opzettelijke letsel

Volgens justitie werd daarbij opzettelijk letsel toegebracht door de hamsters telkens vier uur lang in een hamsterbal te stoppen, ''terwijl dit maximaal dertig minuten is toegestaan''.

Ook kregen de knaagdieren onvoldoende water en voedsel en verbleven zij in twee te kleine, tochtige kooien. Het OM stelde dat deze kooien en de hamsterballen ernstig vervuild waren. Daarom vindt justitie dat het welzijn van de beestjes in het geding was.

Nadat de hamsters door de Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) in 2008 in beslag waren genomen, werden zij door de dierenarts van dierentuin Artis in Amsterdam onderzocht.

Chronische stress

Die concludeerde dat de beestjes aan chronische stress leden en uitgeput waren. Negen hamsters hadden korsten op de kop en een had een ontstoken oog. De dierenarts kon niet zeggen of de verwondingen er al voor de start van het project waren of dat die het gevolg waren van vervuiling. Onderlinge vechtpartijtjes tussen de diertjes zijn eveneens aannemelijk.

Een universitair docent aan de faculteit diergeneeskunde maakte zich volgens justitie zorgen over het verstoorde dag- en nachtritme van de hamsters, omdat zij zich in hun bol niet terug kunnen trekken.

De advocate van Tinkebell, Inez Weski die vrijspraak eiste voor haar cliënt, liet weten dat daar geen sprake van was. ''Na enige tijd ronddolen door de galerie, vielen de hamsters in slaap.''

Fokker

Tinkebell heeft zich volgens haar advocaat goed laten inlichten over de knaagdieren. ''Ze heeft haar plan voorgelegd aan de fokker van de 95 hamsters en die zag geen kwaad in het kunstproject.''

Ook was er een verzorger aangesteld die de kooien en hamsterballen dagelijks schoonmaakte en de beestjes voorzag van water en voedsel. Weski liet weten dat deze verzorger geen uitputting of stress had waargenomen.

De rechtbank doet 21 januari uitspraak.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Minuut van 24 juli

Bekijk het nieuws van donderdag 24 juli in één minuut.

Bekijk video

Eerste slachtoffers terug

Op luchtbasis Eindhoven zijn woensdagmiddag de eerste vliegtuigen geland met veertig lichamen van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17.

De daarop volgende minuut stilte werd ook op Schiphol in acht genomen.

Bekijk lezersfoto's van de repatriëring.

Lees meer

Crash Taiwan

Bij een mislukte noodlanding van een passagiersvliegtuig van Transasia in Taiwan zijn woensdag 47 mensen vast komen te zitten in het toestel en vermoedelijk om het leven gekomen.

Lees meer en bekijk beeld