Nederlandse jongen gepakt voor Wikileaks-aanvallen

Laatste update:  9 december 2010 18:55 info

AMSTERDAM - Een 16-jarige jongen is woensdagnacht in Den Haag opgepakt voor de digitale aanvallen op websites van onder meer Mastercard en Paypal. De jongen heeft een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt.

Foto:  NU.nl

De aanvallen worden uitgevoerd door sympathisanten van Wikileaks, dat de afgelopen tijd vertrouwelijke documenten van de Amerikaanse overheid publiceerde.

Na de aanhouding van Wikileaks-oprichter Julian Assange dinsdag in Engeland zijn sympathisanten van Wikileaks overgegaan tot computeraanvallen op de websites van het Zweedse Openbaar Ministerie, de Zwitserse Postbank, de creditcardmaatschappijen Mastercard en Visa en de betalingssite Paypal.

Volgens het OM is meteen toen duidelijk werd dat deze aanvallen vanuit Nederland werden gedaan een onderzoek gestart door een speciaal high tech crime-team van de nationale recherche.

Sporen

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zei donderdagavond op Radio 1 dat het team minder dan een dag nodig had om de jongen op te sporen en aan te houden. "Op internet laat iedereen altijd wel sporen achter. Het platleggen van die sites leidde tot de identificatie van deze verdachte en zijn aanhouding."

De jongen heeft een bekentenis afgelegd over de aanvallen op Mastercard en Visa. Hij maakt volgens het OM vermoedelijk deel uit van een grotere groep hackers. Het OM sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Sympathisanten

Bij de 16-jarige is beslag gelegd op computers en digitale gegevensdragers. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Bij de aanvallen zijn vermoedelijk enkele duizenden computers ingeschakeld om websites plat te leggen. Sympathisanten van Wikileaks konden hun computer vrijwillig deel laten uitmaken van deze aanvallen. De aanvallen, zogenoemde Distributed Denial of Service-attacks, worden uitgevoerd onder de naam Operation Payback.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Vliegtuigen met slachtoffers MH17 landen op vliegveld Eindhoven van fotograaf Christian Timmers.

Lees meer

Minuut van 25 juli

Bekijk het nieuws van vrijdag 25 juli in één minuut.

Bekijk video

Kris en Lisanne

De Panamese autoriteiten hervatten maandag de zoektocht naar resten van de omgekomen Kris Kremers en Lisanne Froon. De diensten gaan op zoek naar lichaamsdelen en aanwijzingen over de doodsoorzaak van de Nederlanders.

Lees meer