Oranje naar kwartfinale

Laatste update:  28 juni 2010 21:51 info

AMSTERDAM - Het Nederlands Elftal heeft de kwartfinale bereikt van het WK voetbal in Zuid-Afrika. Slowakije werd met 2-1 bedwongen.

ANP

Arjen Robben legde met zijn openingstreffer de basis voor de zege in de achtste finale op Slowakije. Wesley Sneijder besliste het duel in de slotfase, 2-1.

Robben opende na bijna twintig minuten de score. De flankaanvaller van Bayern München deed dat op de voor hem bekende wijze.

Van rechts komt hij naar binnen, met links scoort hij. Kennelijk weet geen tegenstander een antwoord op dit wapen te vinden.

Identiek

Voor de eerste keer op het kampioenschap in Zuid-Afrika stond Robben in de basis. In het vorige duel, met Kameroen, was hij al ingevallen. Met een bijna identieke actie als tegen Slowakije raakte hij toen de binnenkant van de paal. In de rebound scoorde Klaas-Jan Huntelaar.

Robben startte op rechts, op de positie die zijn voorkeur heeft. Dirk Kuijt kwam aan de linkerkant te staan, een vrij vreemde positie voor hem.

Rafael van der Vaart stond niet in het elftal. De middenvelder van Madrid, tot nu toe goed op dreef, was op de training een dag eerder geblesseerd geraakt aan de kuit.

Terugval

Oranje was van het begin wat beter dan Slowakije. Al voor het doelpunt van Robben waren er mogelijkheden voor Robin van Persie en Wesley Sneijder. Na de 1-0 viel het elftal van bondscoach Bert van Marwijk licht terug. De Slowaken trokken iets meer het initiatief naar zich toe. Tot mogelijkheden leidde dat aanvankelijk niet.

Nederland bleef kiezen voor de controle. Tegen de Slowaken, maar moeizaam in staat een versnelling door te voeren, was dat lang voldoende.

De kansen voor Oranje ontstonden vervolgens vanzelf, nu de tegenstander wel moest komen. Robben zag een schot net door doelman Jan Mucha uit de hoek getikt. Joris Mathijsen strandde op dezelfde keeper, na een voorzet van Robben.

Stekelenburg

Toch kregen de Slowaken uitzicht op de gelijkmaker. Eerst stuitte Miroslav Stoch, één van de kampioenen van FC Twente, na een solo op Maarten Stekelenburg. Kort later werd Robert Vittek vrijgespeeld voor de Nederlandse doelman. Zoals steeds dit toernooi bleef de sluitpost van Ajax de situatie met overtuiging meester.

Vlak voor tijd maakte Sneijder 2-0. Hij deed dat na goed werk van Kuijt. In blessuretijd scoorden de Slowaken door Robert Vittek nog van de stip de 2-1.

Lees alles over het WK op onze special

Bekijk het speelschema

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schots referendum

In Schotland wordt donderdag gestemd over onafhankelijkheid. Dit moet u weten over het referendum. 

Lees meer

Dichte mist

Het verkeer moet de komende dagen rekening blijven houden met dichte mist. Dit kan gevaarlijke wegsituaties tot gevolg hebben.

Lees verder

Gestolen vogels

Uit vogelpark Avifauna zijn in de nacht van maandag op dinsdag ruim dertig zeer zeldzame vogels gestolen.

Lees verder en bekijk beeld