Meisje van 14 met Mexicaanse griep overleden

Laatste update:  23 oktober 2009 16:01 info

AMSTERDAM - Een 14-jarig meisje uit Haarlem is deze week overleden aan de gevolgen van de Mexicaanse griep. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was ze voor die tijd gezond.

Foto:  ANP

 Bekijk video

Volgens de GGD Kennemerland vertoonde ze vorige week vrijdag de eerste ziekteverschijnselen en overleed ze afgelopen maandag.

De GGD zegt verder dat er op de school van het meisje nog geen andere ziekmeldingen zijn binnengekomen.

Vrijdag en zaterdag zijn er diverse herdenkingsbijeenkomsten voor de Haarlemse. GGD Kennemerland adviseert mensen die griepverschijnselen hebben, zoals meer dan 38 graden koorts of hoesten, niet naar de herdenking te komen.

Gezondheidsproblemen

Ook een man van 40 jaar overleed afgelopen week aan het virus. Hij had wel andere gezondheidsproblemen.

Het is de eerste keer dat in Nederland iemand is overleden aan het H1N1-virus zonder dat de patiënt ernstig ziek was.

In andere landen komt het ook voor dat gezonde mensen aan de gevolgen van de Mexicaanse griep sterven. ''Net zoals dat bij een normale griep in Nederland ook kan gebeuren'', zegt een woordvoerder van het RIVM.

Minister Klink

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) betreurt het dat twee mensen zijn overleden aan de Mexicaanse griep. ''Mijn gevoelens van medeleven gaan uit naar hun families'', zei Klink vrijdag.

Dat gezonde mensen overlijden aan griep, zoals het 14-jarige meisje, komt heel weinig voor. ''Heel triest dat dit haar is overkomen'', zei Klink ''Ik hoorde dat ze voor ze griep kreeg verder kerngezond was.'' De 40-jarige man was al enige tijd ernstig ziek.

Gezonde mensen komen niet in aanmerking voor vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Het risico dat zij de ziekte niet overleven is heel klein.

Griepepidemie

In Nederland is nu officieel sprake van een griepepidemie. Het gaat volgens het RIVM om een lichte epidemie.

Deze week zijn er tien mensen met de Mexicaanse griep opgenomen in het ziekenhuis. In totaal stierven er in Nederland zes mensen aan de gevolgen van het virus.

Volgens het RIVM zijn er in totaal 205 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, van hen had 61 procent een onderliggende medische kwaal.

Huisartsen

Volgens het gezondheidsinstituut Nivel is er sprake van een officiële griepepidemie omdat huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 55 patiënten op elke 100.000 Nederlanders met griepklachten telden.

In de week van 5 tot en met 11 oktober turfden de huisartsen 69 per 100.000 mensen met griep. Een week later was dat weer het geval.

Het RIVM scherpt zijn beleid niet aan nu er een officiële epidemie van de Mexicaanse griep heerst. ''Wij nemen ook geen andere maatregelen'', aldus een woordvoerder. 

Kijk voor meer berichtgeving over de Mexicaanse griep op onze bijlage.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Simpsons aangeklaagd

Simpsons aangeklaagd

Goodfellas-acteur Frank Sivero wil dat de makers van The Simpsons een schadevergoeding van 250 miljoen dollar (197 miljoen euro) betalen voor het stelen van zijn karakter uit Goodfellas.

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Schilderijen door dak

 Met een hijskraan is maandagochtend in de Hermitage in Amsterdam de eerste van vijftien immense groepsportretten uit de zeventiende eeuw via het dak naar binnen gebracht.

Lees meer en bekijk foto's