Tyfoon raast over Vietnam en Cambodja

Laatste update:  30 september 2009 14:52 info

MANILLA/HANOI - De tyfoon Ketsana blijft Zuidoost-Azië teisteren. Op de Filipijnen verloren al 246 mensen het leven tijdens overstromingen. En dinsdag bereikte de hevige storm het vasteland van Vietnam. Daar stierven al 32 mensen.

ANP

De Vietnamese autoriteiten hadden uit voorzorg 170.000 burgers opdracht gegeven een veilig heenkomen te zoeken. Desondanks werden veel mensen verrast door het noodweer.

Ook in Cambodja heeft de tyfoon woensdag al ten minste elf levens geëist. De meeste mensen in Cambodja kwamen om toen hun huizen instortten, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis vanuit de centraal gelegen provincie Kampong Thom.

Cambodja heeft te maken met zware regenbuien en overstromingen, maar volgens lokale meteorologen neemt de tyfoon in kracht af.

Danang

Ketsana kwam Vietnam binnen in de buurt van de havenstad Danang. De luchthaven van de vierde stad van het land was dinsdag gesloten in verband met het noodweer.

Grote delen van Centraal-Vietnam kwamen onder water te staan. Rivieren traden buiten hun oevers en een groot aantal huizen raakte beschadigd door het wassende water.

Filipijnen

De Filipijnen kampen al sinds het weekeinde met ernstige wateroverlast die eveneens werd veroorzaakt door Ketsana.

Onder meer de circa 15 miljoen inwoners tellende hoofdstad Manilla werd zwaar getroffen. De financiële schade loopt in de tientallen miljoenen euro's.

Dodental

Het dodental blijft oplopen. De autoriteiten op de eilandengroep gaan nu uit van 246 doden. Dat zijn er honderd meer dan het aantal dat maandag werd genoemd. Alleen in Manilla zouden al 101 mensen om het leven zijn gekomen.

Meer dan 320.000 inwoners van de Filipijnen hebben hun toevlucht gezocht tot scholen, sporthallen, kerken en andere geïmproviseerde locaties voor noodopvang.

Daarnaast hebben een kwart miljoen mensen een beroep gedaan op andere vormen van hulpverlening.

Arroyo

De Filipijnse president Gloria Arroyo beschreef de stormvloed dinsdag als een gebeurtenis die zich ''een keer in een mensenleven'' voordoet.

Zij heeft haar presidentieel paleis en het omliggende terrein opengesteld voor de opvang van slachtoffers.

De Filipijnen krijgen de komende dagen waarschijnlijk te maken met nieuw noodweer. Vanuit de Grote Oceaan rukken depressies op richting het noordelijke eiland Luzon, waarop Manilla ligt.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schilderijen door dak

 Met een hijskraan is maandagochtend in de Hermitage in Amsterdam de eerste van vijftien immense groepsportretten uit de zeventiende eeuw via het dak naar binnen gebracht.

Lees meer en bekijk foto's

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Ebolacontroles

De EU-lidstaten moeten meer hetzelfde handelen als het gaat om ebolacontroles bij personen die arriveren in Europa. Dat blijkt na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Lees meer