Nederlandse bergbeklimmer komt om

Laatste update:  4 juni 2009 23:51 info

DEN HAAG - Een 52-jarige Nederlandse bergbeklimmer is dinsdag omgekomen bij de afdaling van een bergtop in Tibet. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag donderdag laten weten.

Foto:  ANP

Het slachtoffer had dinsdag samen met vijf andere Nederlanders de ruim 8200 meter hoge Cho Oyu, nabij de Mount Everest in de Himalaya, beklommen. Volgens het dagboek van de expeditie kwam hij tijdens de afdaling 'ernstig ten val' tijdens een abseilmanoeuvre.

Triest

De expeditie schrijft over een 'onbeschrijfelijke triestheid' die de onderneming overschaduwt.

De omgekomen alpinist, Dennis Verhoeve, deed in 2002 ook een poging om de top van de Cho Oyu te bereiken maar die mislukte. De expeditie stond toen onder leiding van René de Bos, oprichter van de reisorganisatie Snow Leopard Adventures, die nu ook de leiding had.

Keihard

''De bergwereld is soms keihard'', schrijft De Bos in het dagboek. ''Een touw waaraan al vele mensen veilig zijn afgedaald kan toch een keer breken en een ongeval veroorzaken waar niemand bij bergtochten vooraf aan wil denken."

"Dat zo'n klassiek bergongeval deze expeditie moet overkomen is onbeschrijfelijk triest. Het is het grootste drama dat mij in de bergen is overkomen en zal altijd een zwarte vlek in mijn herinnering blijven.''

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schilderijen door dak

 Met een hijskraan is maandagochtend in de Hermitage in Amsterdam de eerste van vijftien immense groepsportretten uit de zeventiende eeuw via het dak naar binnen gebracht.

Lees meer en bekijk foto's

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Ebolacontroles

De EU-lidstaten moeten meer hetzelfde handelen als het gaat om ebolacontroles bij personen die arriveren in Europa. Dat blijkt na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Lees meer