Nederlandse bergbeklimmer komt om

Laatste update:  4 juni 2009 23:51 info

DEN HAAG - Een 52-jarige Nederlandse bergbeklimmer is dinsdag omgekomen bij de afdaling van een bergtop in Tibet. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag donderdag laten weten.

Foto:  ANP

Het slachtoffer had dinsdag samen met vijf andere Nederlanders de ruim 8200 meter hoge Cho Oyu, nabij de Mount Everest in de Himalaya, beklommen. Volgens het dagboek van de expeditie kwam hij tijdens de afdaling 'ernstig ten val' tijdens een abseilmanoeuvre.

Triest

De expeditie schrijft over een 'onbeschrijfelijke triestheid' die de onderneming overschaduwt.

De omgekomen alpinist, Dennis Verhoeve, deed in 2002 ook een poging om de top van de Cho Oyu te bereiken maar die mislukte. De expeditie stond toen onder leiding van René de Bos, oprichter van de reisorganisatie Snow Leopard Adventures, die nu ook de leiding had.

Keihard

''De bergwereld is soms keihard'', schrijft De Bos in het dagboek. ''Een touw waaraan al vele mensen veilig zijn afgedaald kan toch een keer breken en een ongeval veroorzaken waar niemand bij bergtochten vooraf aan wil denken."

"Dat zo'n klassiek bergongeval deze expeditie moet overkomen is onbeschrijfelijk triest. Het is het grootste drama dat mij in de bergen is overkomen en zal altijd een zwarte vlek in mijn herinnering blijven.''

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Minuut van 28 juli

Bekijk het nieuws van maandag 28 juli in één minuut.

Bekijk video

Rampplek veroveren

De Oekraïense strijdkrachten proberen het gebied in Oost-Oekraïne waar 17 juli een Maleisische Boeing 777, vlucht MH17, is neergestort, te heroveren op rebellen.

Lees meer en bekijk beeld

Veiligheidseisen

KLM, Air France en Malaysia Airlines vliegen sinds kort niet meer over Irak. ''Het gebied voldoet niet langer aan de veiligheidseisen."

Lees meer