Nederlandse bergbeklimmer komt om

Laatste update:  4 juni 2009 23:51 info

DEN HAAG - Een 52-jarige Nederlandse bergbeklimmer is dinsdag omgekomen bij de afdaling van een bergtop in Tibet. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag donderdag laten weten.

Foto:  ANP

Het slachtoffer had dinsdag samen met vijf andere Nederlanders de ruim 8200 meter hoge Cho Oyu, nabij de Mount Everest in de Himalaya, beklommen. Volgens het dagboek van de expeditie kwam hij tijdens de afdaling 'ernstig ten val' tijdens een abseilmanoeuvre.

Triest

De expeditie schrijft over een 'onbeschrijfelijke triestheid' die de onderneming overschaduwt.

De omgekomen alpinist, Dennis Verhoeve, deed in 2002 ook een poging om de top van de Cho Oyu te bereiken maar die mislukte. De expeditie stond toen onder leiding van René de Bos, oprichter van de reisorganisatie Snow Leopard Adventures, die nu ook de leiding had.

Keihard

''De bergwereld is soms keihard'', schrijft De Bos in het dagboek. ''Een touw waaraan al vele mensen veilig zijn afgedaald kan toch een keer breken en een ongeval veroorzaken waar niemand bij bergtochten vooraf aan wil denken."

"Dat zo'n klassiek bergongeval deze expeditie moet overkomen is onbeschrijfelijk triest. Het is het grootste drama dat mij in de bergen is overkomen en zal altijd een zwarte vlek in mijn herinnering blijven.''

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Vliegtuigen met slachtoffers MH17 landen op vliegveld Eindhoven van fotograaf Christian Timmers.

Lees meer

Minuut van 25 juli

Bekijk het nieuws van vrijdag 25 juli in één minuut.

Bekijk video

Kris en Lisanne

De Panamese autoriteiten hervatten maandag de zoektocht naar resten van de omgekomen Kris Kremers en Lisanne Froon. De diensten gaan op zoek naar lichaamsdelen en aanwijzingen over de doodsoorzaak van de Nederlanders.

Lees meer