Historisch stadsarchief Keulen ingestort

Laatste update:  3 maart 2009 23:35 info

KEULEN - Een groot deel van het historische stadsarchief in het centrum van het Duitse Keulen en twee naastgelegen gebouwen zijn dinsdagmiddag ingestort. Met speurhonden wordt gezocht naar slachtoffers die mogelijk onder het puin liggen.

ANP

Drie mensen worden vermist. Er zijn vooralsnog geen doden of gewonden bekend. Vermoedelijk zijn werkzaamheden aan de Keulse Noord-Zuidmetrolijn de oorzaak van het ongeval. Dat meldden Duitse media.

Een naastgelegen pand stortte ook gedeeltelijk in. Over mogelijke slachtoffers daar was nog niets bekend.

Of er meer huizen op instorten staan is nog niet duidelijk, maar de plek ziet eruit alsof zich een aardbeving heeft voorgedaan, zei een politiewoordvoerder.

Bouwput

In de straat waar het gebouw op neerstortte bevindt zich een bouwput van de metro, zei de brandweer. Het dak daarvan begaf het onder het gewicht van het puin.

Voor zover bekend zijn ook daardoor geen doden of gewonden gevallen.

De politie en de brandweer hebben veel manschappen ingezet. De wijde omgeving van de ongeluksplek is afgezet.

Geknars

Florian Hacke, die twee huizen van de instorting woont, zei rond 14.00 uur geknars en gerommel te hebben gehoord. Toen er scheuren in het plafond verschenen was hij zo snel mogelijk naar buiten gerend.

Het archief van Keulen prijst zichzelf aan als het grootste stadsarchief ten noorden van de Alpen en beschikt naar eigen zeggen over 65 duizend oorkonden, 104 duizend kaarten en plattegronden en 50 duizend aanplakbiljetten en een half miljoen foto's van gebeurtenissen in Keulen.

Toren

In 2004 zakte de toren van de katholieke Johannes de Doper kerk, die niet ver van het stadsarchief staat, tengevolge van metrowerkzaamheden een meter opzij.

Uit vrees voor instortingsgevaar werden zeventig omwonenden tijdelijk geëvacueerd.

Media

Op de Belgische website Nieuws.be staan foto's waarop te zien dat er veel ambulances klaar staan om gewonden af te voeren. De Limburger meldt dat het gebouw om 14.00 uur is ingestort. Bild vermoedt dat er dertig doden zijn. Welt heeft videobeelden van het ingestorte gebouw.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Dichte mist

Het verkeer moet de komende dagen rekening blijven houden met dichte mist. Dit kan gevaarlijke wegsituaties tot gevolg hebben.

Lees verder

Gestolen vogels

Uit vogelpark Avifauna zijn in de nacht van maandag op dinsdag ruim dertig zeer zeldzame vogels gestolen.

Lees verder en bekijk beeld

Tomatengevecht

Zo'n 1.500 tomatengooiers hebben de Dam in Amsterdam zondagmiddag een rode gloed gegeven.

Lees verder en bekijk beeld