Stille tocht Eelde trekt duizenden deelnemers

Laatste update:  13 mei 2008 23:29 info

EELDE/DE PUNT - Eelde was dinsdag stil. De tocht ter nagedachtenis aan de vrijdag omgekomen drie brandweermannen door het kleine dorp tussen de 5000 en 6000 deelnemers.

NU.nl/Koen Prins

Vanaf het dorpshuis in het Noord-Drentse dorp Eelde liepen vier trommelaars voorop. Daarna de nabestaanden van de brandweerlieden, die op De Punt om het leven kwamen. Vervolgens duizenden aangeslagen meelevenden.

Burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Tynaarlo zei in een korte toespraak de grote belangstelling te zien als een steuntje voor de nabestaanden. Rijpstra maakte een vergelijking met de Enschedese vuurwerkramp, precies acht jaar geleden.

"Wij denken aan Anne, Egbert en Raymond'', zei Rijpstra. "Ze zitten in ons. De post Eelde, dat was hun huis.'' De vrouw van Egbert Ubels stak met haar zoon en dochter drie kaarsen aan.

Bloemen

De organisatie, Stichting Bloemencorso Eelde, had op 1250 deelnemers gerekend. Zo veel witte anjers zouden de deelnemers aan de tocht meedragen. De bloemen werden neergelegd bij het altaar bij de kazerne.

De brandweerlieden werkten bij de vrijwillige brandweer. In het dorp is geschokt op het drama gereageerd. De slachtoffers worden donderdag en vrijdag met korpseer begraven.

Steun

“De familie zag het als steun dat er zo veel mensen waren gekomen'', zei Rijpstra na afloop.

“Ik ben trots dat zo veel bewoners medeleven betuigen en dat er zo veel verbondenheid is.''

Rijpstra vertrekt deze week als burgemeester. Hij vestigt zich met zijn vrouw in Zwitserland. Normaal gesproken zou het feest in het dorp zijn. “Nu zullen het nog drie zware dagen worden. Dan moet je er als oud-burgemeester ook staan.''

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Simpsons aangeklaagd

Goodfellas-acteur Frank Sivero wil dat de makers van The Simpsons een schadevergoeding van 250 miljoen dollar (197 miljoen euro) betalen voor het stelen van zijn karakter uit Goodfellas.

Lees meer

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie