Ehsan Jami heft comité ex-moslims op (video)

Laatste update:  16 april 2008 15:13 info

AMSTERDAM - Ehsan Jami stopt met zijn comité voor ex-moslims. Hij krijgt het comité niet van de grond omdat geloofsafvalligen het niet aandurven lid te worden. "Ze hebben geen zin in bedreigingen."

Foto:  ANP2

 Bekijk video

Het gemeenteraadslid uit Voorburg bevestigde woensdag dat hij uitspraken van die strekking heeft gedaan tegen weekblad HP/De Tijd.

"Ik moet constateren dat het comité niet gelukt is door aanhoudende bedreigingen van de kant van moslims", zei hij in een toelichting. "Mensen worden angstig, waardoor ze alleen achter de schermen willen meewerken."

Debatten

Jami zal de organisatie zeer binnenkort opheffen, maar wil zijn opvattingen blijven uitdragen in debatten en opiniestukken. Hij zegt gesprekken te voeren over deelname aan de komende Tweede Kamerverkiezingen voor een bestaande politieke partij. Het raadslid wil nog niet zeggen met welke partij hij praat.

Jami kwam voor de PvdA in de gemeenteraad van Voorburg, maar begon in oktober een eenmansfractie na conflicten over zijn scherpe uitspraken in de media.

Beveiliging

Jami verwierf afgelopen zomer in korte tijd bekendheid met zijn plannen om een comité op te richten voor afvallige moslims. Hij deed gepeperde uitspraken over de islam en werd in augustus gemolesteerd. Daarna kreeg het raadslid extra beveiliging.

Tekenfilm

Om zijn boodschap over de islam kracht bij te zetten, kondigde Jami aan een tekenfilm te maken over het leven van de profeet Mohammed. Na bedreigingen uit het buitenland en een oproep van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie), besloot Jami vorige maand af te zien van zijn voornemen.

Hoewel het comité voor ex-moslims voortijdig verdwijnt, vindt Jami dat hij zijn doel gedeeltelijk heeft bereikt. Onderwerpen als de vrijheid om van geloof te wisselen zijn onder de aandacht gebracht en staan op de politieke agenda, aldus de politicus.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (102)
Banner NUjournaal Algemeen

Dion Graus

PVV-Kamerlid Dion Graus is woensdag bedreigd en beledigd in Zwolle. Hij gaat daar donderdag aangifte van doen.

Lees verder

Lingo stopt

Het spelprogramma Lingo stopt eind september 2014. Het programma wordt niet goed genoeg bekeken.

Lees verder en bekijk beeld

West-India

Een aardverschuiving in het westen van India heeft woensdag aan zeker zeventien mensen het leven gekost. Tientallen huizen werden weggevaagd en waarschijnlijk liggen er nog veel meer mensen onder het puin en de modder begraven.

Lees verder en bekijk beeld