Ehsan Jami heft comité ex-moslims op (video)

Laatste update:  16 april 2008 15:13 info

AMSTERDAM - Ehsan Jami stopt met zijn comité voor ex-moslims. Hij krijgt het comité niet van de grond omdat geloofsafvalligen het niet aandurven lid te worden. "Ze hebben geen zin in bedreigingen."

Foto:  ANP2

 Bekijk video

Het gemeenteraadslid uit Voorburg bevestigde woensdag dat hij uitspraken van die strekking heeft gedaan tegen weekblad HP/De Tijd.

"Ik moet constateren dat het comité niet gelukt is door aanhoudende bedreigingen van de kant van moslims", zei hij in een toelichting. "Mensen worden angstig, waardoor ze alleen achter de schermen willen meewerken."

Debatten

Jami zal de organisatie zeer binnenkort opheffen, maar wil zijn opvattingen blijven uitdragen in debatten en opiniestukken. Hij zegt gesprekken te voeren over deelname aan de komende Tweede Kamerverkiezingen voor een bestaande politieke partij. Het raadslid wil nog niet zeggen met welke partij hij praat.

Jami kwam voor de PvdA in de gemeenteraad van Voorburg, maar begon in oktober een eenmansfractie na conflicten over zijn scherpe uitspraken in de media.

Beveiliging

Jami verwierf afgelopen zomer in korte tijd bekendheid met zijn plannen om een comité op te richten voor afvallige moslims. Hij deed gepeperde uitspraken over de islam en werd in augustus gemolesteerd. Daarna kreeg het raadslid extra beveiliging.

Tekenfilm

Om zijn boodschap over de islam kracht bij te zetten, kondigde Jami aan een tekenfilm te maken over het leven van de profeet Mohammed. Na bedreigingen uit het buitenland en een oproep van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie), besloot Jami vorige maand af te zien van zijn voornemen.

Hoewel het comité voor ex-moslims voortijdig verdwijnt, vindt Jami dat hij zijn doel gedeeltelijk heeft bereikt. Onderwerpen als de vrijheid om van geloof te wisselen zijn onder de aandacht gebracht en staan op de politieke agenda, aldus de politicus.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: Het nieuwe televisieseizoen, nieuwe opdrachten voor Rutte II, is de Afrikaanse olifant nog te redden en relatieve rust op de Gazastrook.

Ga naar NUweekend

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Mensen schrikken van meeuwen in Terschelling van fotograaf Henk Bootsma.

Lees meer

Instorting Parijs

In een voorstad van Parijs is zondagochtend een 8-jarig kind omgekomen toen een deel van een appartementencomplex instortte door een explosie.

Lees meer en bekijk beeld