Brit wint World Press Photo 2007

Laatste update:  8 februari 2008 12:53 info

AMSTERDAM - De Britse fotograaf Tim Hetherington heeft de World Press Photo 2007 gewonnen. Hij krijgt de prijs voor de beste persfoto van het jaar voor zijn foto van een Amerikaanse soldaat die uitgeput en met een hand voor het gezicht uitrust in een bunker in Afghanistan.

World Press Photo

Dat maakte de jury vrijdag bekend.

Hetherington maakte de foto 16 september vorig jaar in de Oost-Afghaanse Korengal Vallei, waar de afgelopen jaren hevige gevechten plaatsvonden.

De soldaat rust uit in de zogeheten Restrepo-bunker, genoemd naar een gesneuvelde collega van de man. Het plaatje is onderdeel van een reportage die de Brit maakte in opdracht van het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair.

Vermoeidheid

"Deze afbeelding toont de vermoeidheid van een man en de vermoeidheid van een natie", aldus juryvoorzitter Gary Knight. "De foto zegt dat conflict aan de basis staat van het leven van deze man", zei jurylid MaryAnne Golon.

Record

Een recordaantal van 5019 fotografen uit 125 landen stuurde zijn werk op voor de 51e editie van de World Press Photo. De jury moest in totaal ruim 80.000 foto's in tien categorie├źn beoordelen. Knight zei dat de kwaliteit van de inzendingen steeds beter wordt.

Nederlander

De Nederlander Pieter ten Hoopen van het Franse fotoagentschap Agence Vu won de eerste prijs in de categorie Dagelijks Leven - Verhalen met een reeks foto's over het Russische dorpje Kitezh, dat volgens legendes vlakbij een onzichtbare stad met dezelfde naam ligt.

"Het is niet te geloven. Ik had het nooit gedacht", zei Ten Hoopen in een reactie vanuit Kenia, waar hij bezig is met een fotoreeks.

De in Stockholm gevestigde fotograaf sleepte eerder al enkele Zweedse en Amerikaanse prijzen in de wacht. "Maar dit is het grootste en meeste geweldige wat ik kan bereiken."

Prijsuitreiking

Tim Hetherington krijgt onder meer een bedrag van 10.000 euro en een nieuwe camera. De prijsuitreiking is op 27 april in Amsterdam.

Van 29 april tot en met 22 juni toont de Oude Kerk in diezelfde stad een selectie van het werk van de winnaars. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schilderijen door dak

 Met een hijskraan is maandagochtend in de Hermitage in Amsterdam de eerste van vijftien immense groepsportretten uit de zeventiende eeuw via het dak naar binnen gebracht.

Lees meer en bekijk foto's

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Ebolacontroles

De EU-lidstaten moeten meer hetzelfde handelen als het gaat om ebolacontroles bij personen die arriveren in Europa. Dat blijkt na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Lees meer