Russische verkiezingen niet eerlijk verlopen (video)

Laatste update:  3 december 2007 15:36 info

MOSKOU - De Russische parlementsverkiezingen zijn ontsierd door tal van onregelmatighden, zijn niet eerlijk verlopen en voldeden niet aan veel regels en voorschriften van de OVSE en de Raad van Europa.

Foto:  anp

 Bekijk video

Tot dat vernietigende oordeel zijn binnen- en buitenlandse waarnemersmissies gekomen. De partij van president Vladimir Poetin haalde een verpletterende overwinning en heeft genoeg zetels in de Doema gehaald om zelf de grondwet aan te kunnen passen.

Poetins partij, Verenigd Rusland, weet zich na telling van 98 procent van de stemmen verzekerd van 64,1 procent van de stemmen, maakte de Centrale Kiescommissie maandag bekend. Slechts een oppositiepartij haalde volgens de officiële uitslagen de kiesdrempel van 7 procent. De Communistische Partij kan rekenen op circa 11,6 procent van de stemmen.

Machtsmisbruik

De OVSE en de raad van Europa, vertegenwoordigd door meer dan zeventig parlementariërs uit 28 landen, waren vernietigend in hun rapport over de aanloop naar en het verloop van de stembusgang. Zo zijn onder Poetin de Russische staat en zijn politieke partij verweven geraakt wat gelijk staat aan machtsmisbruik en een duidelijke schending van internationale afspraken en standaarden, stelden de organisaties.

Daarnaast toonden de media een duidelijke vooringenomenheid ten faveure van president Poetin en de regerende Verenigd Rusland Partij.

Oppositie

De nieuwe verkiezingsreglementen maken het extreem moeilijk voor nieuwe en kleinere partijen op te komen en effectief mee te doen. Ook waren er wijdverbreide berichten over het lastigvallen van oppositiepartijen.

De Russische oppositie kondigde in een reactie op het verloop van de stembusgang voor maandag nieuwe demonstraties aan. Het oppositieblok rond Garri Kasparov wil 's middags in St.Petersburg en later in de avond in Moskou betogen tegen de "oneerlijke verkiezingen".

Rouwdienst

In de hoofdstad wil de oppositie optrekken naar het gebouw van de Centrale Kiescommissie, aldus het radiostation Echo Moskou. Volgens de zender willen de opposanten een rouwdienst houden om zo te wijzen op "het definitieve verlies van de politieke vrijheid".

De Communistische Partij gaf zondag meteen aan de uitslag aan te zullen vechten. Volgens een partijfunctionaris zijn er op de verkiezingsdag "schendingen die alle acceptabele normen overschrijden" geweest. "Onze advocaten zijn al begonnen met het voorbereiden van een klacht bij het hooggerechtshof", zei Vadim Solovjev, het hoofd van de juridische afdeling van de Communistische Partij.

Partijleider Gennadi Zioeganov sprak van de "moeilijkste, smerigste en meest onverantwoorde" verkiezingen in Rusland ooit. Zijn liberale collega Boris Nemtsov noemde de stembusgang de "oneerlijkste in de geschiedenis van het moderne Rusland".

Overtredingen

Ook niet-partijgebonden Russische waarnemers meldden duizenden overtredingen van de regels. Zo moesten werknemers gedwongen op hun werk stemmen, onder het toeziend oog van hun bazen, en militairen in de kazernes. Studenten, artsen en kantoormedewerkers werden bedreigd met disciplinaire maatregelen als zij niet zouden stemmen.

Volgens oud-wereldkampioen schaken Kasparov is zelfs tegen patiënten in ziekenhuizen gezegd dat hun behandeling zou worden stopgezet als zij niet gingen stemmen.

Alle protesten ten spijt verwachten waarnemers niet dat er iets verandert aan de uitslag. Het door Poetin benoemde hoofd van de kiescommissie, Vladimir Tsjoerov, verwierp de aantijgingen van verkiezingsfraude. "Ik denk dat er geen ernstige onregelmatigheden waren." Een meerderheid van de Russen lijkt volgens waarnemers ook niet open te staan voor aantijgingen van electorale fraude. Ze willen dat Poetin aanblijft als "nationale leider".

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schilderijen door dak

 Met een hijskraan is maandagochtend in de Hermitage in Amsterdam de eerste van vijftien immense groepsportretten uit de zeventiende eeuw via het dak naar binnen gebracht.

Lees meer en bekijk foto's

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Ebolacontroles

De EU-lidstaten moeten meer hetzelfde handelen als het gaat om ebolacontroles bij personen die arriveren in Europa. Dat blijkt na een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Lees meer