Burgemeesters gaan drankmisbruik jeugd aanpakken (video)

DEN HAAG - Burgemeesters krijgen een belangrijke nieuwe rol in het bestrijden van alcoholmisbruik bij de jeugd. Ze krijgen meer bevoegdheden om in te grijpen bij onder meer horeca.

Bovendien kunnen gemeentelijke toezichthouders naast de Voedsel- en Warenautoriteit bestuurlijke boetes opleggen aan ondernemers.

Op 1 januari nemen vijftien gemeenten het voortouw in deze nieuwe aanpak, zei minister Guusje ter Horst maandag in een toelichting op de "Hoofdlijnenbrief Alcoholbeleid", die zij samen met de ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ab Klink (Volksgezondheid) naar de Tweede kamer heeft gestuurd.

Leeftijdsgrens

Eerder werd al bekend dat gemeenten toestemming kunnen krijgen om de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol op te trekken van 16 naar 18 jaar.

Volgens Ter Horst kan dat zinvol zijn, als dat regionaal gebeurt om te voorkomen dat jongeren in een nabije gemeente gaan inkopen. Dit wordt niet landelijk ingevoerd, omdat de ernst van het probleem verschilt van regio tot regio.

Boete

Ook kunnen gemeenten in een verordening vastleggen dat niet alleen gebruik van alcohol, maar ook bezit van alcohol op straat verboden is. Jongeren die met drankflessen of blikjes over straat lopen, riskeren daardoor een boete.

Bovendien mogen gemeenten beslissen dat jongeren onder een bepaalde leeftijd niet worden toegelaten in cafés en discotheken. Bovendien wil de rijksoverheid ervoor zorgen dat gemeenten via verordeningen gebruik van drank in hokken en keten kunnen aanpakken.

Als supermarkten of snackbars bij herhaling zwak alcoholische drank aan jongeren verkopen, kan de burgemeester een verbod opleggen om daar nog drank te verkopen aan wie dan ook.

Maatregelen

In de nieuwe mediawet komt een verbod op alcoholreclames op tv en radio van 6 uur 's morgens tot negen uur 's avonds. Bovendien kondigt het kabinet nieuwe "gerichte" maatregelen aan om rijden onder invloed terug te dringen.

Minister Rouvoet zei in een toelichting dat de strijd om de breezers te weren uit de supermarkt nog niet gestreden is. Hij vermoedt dat Europese regels zich niet verzetten tegen een "bijzondere verbruiksbelasting", waardoor de verkoop in de supermarkt niet langer financieel interessant zal zijn.

Tip de redactie